Nebojša Bakarec*: Kreiranje nepostojeće afere ili napad je najbolja odbrana

Kako to da su iz SzS nakon 15 godina ćutanja uvideli ovu „aferu“ samo dan nakon što je Stefanović objavio da se vodi istraga protiv Đilasa?

Sedmog jula 2019., Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da se protiv lidera Saveza za Srbiju, tajkuna Dragana Đilasa već duže vreme vodi istraga zbog sumnje da je umešan u veliku pljačku Radio-televizije Srbije! Stefanović je objasnio da tužilaštvo i policija osnovano sumnjaju da su Đilas, njegovi saradnici i rukovodstvo RTS oštetili Javni servis za desetine miliona evra! „Postoji osnovana sumnja da su Đilas i njegovi zaposleni, i to neki od najviše rangiranih u njegovoj kompaniji (Dajrekt medija, prim. aut.), zajedno sa delom rukovodstva RTS učestvovali u ozbiljnoj korupciji u vezi sa kupovinom i prodajom reklamnih sekundi različitih televizijskih emisija pod uslovima koji nisu predviđeni zakonom. Sačekaćemo da se istraga završi. Ako se sumnje pokažu kao tačne, to će biti velika korupcionaška afera, koja će pokazati kako se ispumpavao novac građana Srbije, i za to će neko morati da odgovara“, rekao je ministar.

Već sutradan, osmog jula 2019., tajkun Đilas i Boško Obradović, u strahu od istrage koja se vodi protiv Đilasa, a u želji da se osvete Stefanoviću, lansirali su lažnu aferu „Megatrend“ i osporili rad jednog Megatrend fakulteta – Fakulteta za poslovne studije, u periodu između 1991. do 2004. godine. Pokazali su fotokopije dokumenata starih 15 godina, pri čemu niko ne može da utvrdi da li se radi o autentičnim dokumentima ili ne. Da je nešto bilo nezakonito što se tiče rada tog fakulteta i diploma 1054 studenta koji su ga završili u tom periodu, sigurno bi reagovalo Ministarstvo prosvete, u bilo kom trenutku u tih trinaest godina, ali i do dana današnjeg. Do toga nije došlo, jer nikakve afere ili problema sa radom tog fakulteta nije bilo.

Stoga od 1991. do 2019, dakle za 28 godina, ovim povodom nije reagovao niko, zbog toga što nije postojao problem na koji treba reagovati. Za tih 28 godina dužnost ministra prosvete obavljalo je 12 ličnosti (Danilo Ž. Marković (SPS), Dragoslav Mladenović (SPS), Jova Todorović(SPS), Mihailo Jokić  (SPS), Gašo Knežević(GSS), Ljiljana Čolić (DSS), Slobodan Vuksanović(DSS), Zoran Lončar (DSS), Žarko Obradović(SPS),Tomislav Jovanović(SPS), Srđan Verbić (nestranačka l.) i Mladen Šarčević (nestranačka l.), iz različitih političkih partija (SPS, GSS, DSS, te dve nestranačke ličnosti) i niko od tih 12 ličnosti nije smatrao da postoji problem, niti je alarmirao javnost povodom nekakve „Afere Megatrend“, zbog toga što problem nije postojao. Ni jedan medij, ni jedna politička partija, ni jedna NVO, (o prosvetnoj inspekciji da i ne govorim) niko od njih nije smatrao  da postoji „problem“ ili „afera“ o kojoj Đilas i Obradović danas obmanjuju javnost, posle dugih 15 godina od navodnog kraja problema, a 28 godina posle početka nastajanja problema (po Đilasu i Obradoviću).

Logično je pitanje, zbog čega Đilas i Obradović nisu ukazali na ovu „aferu“ u poslednjih 15 godina. A imali su prilika itekako. Od 2000. do 2004., vladao je DOS koji su podržavali i Đilas i Obradović. Do 2008., vladao je DSS, koga je Obradović podržavao, a Đilas bio ministar u drugoj Koštuničinoj vladi. Od 2008. do 2012., vladala je DS čiji je Đilas bio gradonačelnik i posle toga i Predsednik te stranke. Ćutali su do dana današnjeg, jer nisu imali šta da kažu. Sada, dan posle najave da se vodi istraga povodom ogromne finasijske štete nanete RTS-u, u vreme kada je Đilas gospodario medijskim prostorom, i dok je obavljajući tri političke funkcije volšebno stekao preko 500 miliona evra poslovnog prihoda u svoje dve kompanije, sada su se tajkun Đilas i njegov verni sledbenik Obradović setili da iz naftalina izvuku fotokopije originala falsifikata, i da to predstave kao grandioznu aferu. Posle 15 godina!

Računajući da su svi u Srbiji glupi, i da se niko neće setiti da ni pre 5, ni pre 10, ni pre 15, ni pre 20 ili 25 godina, nije bilo velike „Afere Megatrend“, u kojoj su čak 1054 studenta „falsifikovala svoje diplome“, i „studirala fakultet koji ne postoji“. Da je tako bilo, neko bi se setio te aferice. Od ta 1054 studenta „falsifikatora“, dvojac bez kormilara je uspeo da detektuje samo jedno ime, baš slučajno ministra koji je najavio istragu protiv Đilasa. Svima je jasno da je Đilas shvatio da je đavo došao po svoje, da je doterao cara do duvara, i da je posle višegodišnjih hapšenja preko 50 njegovih saradnika, na čelu sa Aleksandrom Bijelićem, bivšim gradskim menadžerom i Đilasovom desnom rukom, red došao i na njega. Zato je odlučio da lansira kontraudar, sa nepostojećom aferom, čiji je početak navodno bio pre 28 godina, a kraj pre 15! Pri tome, pored Đilasovih i Obradovićevih gluposti koje su već navedene, njih dvojica veoma neinteligentno i nedosledno za falsifikat optužuju čas Stefanovića, čas Megatrend univerzitet, pri čemu se lepo vidi da čak i da je bilo falsifikovanja, to nije mogao da uradi tadašnji student Stefanović, niti bilo ko od njegovih 1053 kolega, već isključivo ustanova u kojoj su studirali.

Ali, da bi se osvetili ministru Stefanoviću zbog toga što se drznuo da radi svoj posao, Bivis i Bathed srpske opozicije su se odlučili  da zanemare i logiku i pamet. Baciše petardu, a to proglasiše za atomsku bombu. Postoji još jedan komičan momenat. Na snimku sa sajta SZS, Đilasove i Obradovićeve KZŠ, održane 10.07.2019., ispred RTS, koji traje 24 minuta, pitanja postavlja samo novinar TV Pink, a na njegova pitanja, kršeći sve norme novinarstva, Đilas i Obradović odbijaju da odgovore, uz sramne izgovore. Dvadeset i četiri minuta traju dva bezumna monologa Đilasa i Obradovića. Pri tome na sajtu SZS ne postoje bilo kakvi validni dokazi ili prikazi, navodno obimne dokumentacije koju su predali jedino RTS-u. Ne TV N1, ne Danasu, Vremenu, NIN-u ili Nedeljniku. I ne policiji, ne tužilaštvu. Šta i da predaju – kopije originalnih falsifikata?

Posle tri dana otkako su Đilas i Obradović lansirali lažnu aferu, nije se pojavio niko ko bi se setio nepostojeće afere „Megatrend 1054“ od pre 5, 10, 15, 20 ili 25 godina. N1 ćuti. Danas ćuti. Moraju da ćute, zbog toga što ni u jednoj arhivi ne postoji pomenuta afera, pa nemaju šta da izvuku iz naftalina. Uzalud je Univerzitet „Megatrend“ izdao saopštenje u kome kaže: „Studijski program koji je postojao od 1990. do 2004. godine, i koji je školovao 1.054 studenta, u potpunosti je bio u skladu sa propisima naše zemlje i u skladu sa standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova”. Pre 11 godina, 2008., tadašnji predsednik Srbije i predsednik DS Boris Tadić je na Megatrendu održao predavanje na temu „Srbija, Evropa, svet”. Takođe, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je 2010. godine pred više stotina studenata Megatrenda održao predavanje.

Kad već pominjemo TV N1, treba reći da je ta televizija u svom dokumentarnom filmu o doktoratima („Doktori“), autora Adama Santovca, prikazanom na N1 12. oktobra 2017. lepo konstatovala da je slučaj doktorata Nebojše Stefanovića okončan na Univerzitetu Megatrend, po svim akademskim pravilima, u korist g. Stefanovića. Doktorat Nebojše Stefanovića je bio takođe, po inicijatorima i opoziciji, mega afera (lansirana 2014.). Ta afera je neslavno završena po njene inicijatore. Što se tiče podsmeha izjavi ministra Stefanovića da je pohađao predavanja u Centru „Sava“, treba reći da su se nastava i ispiti na fakultetima Megatrenda odvijali na nekoliko lokacija u Beogradu do 2007. godine. To su prostorije nekadašnje Više poslovne škole u ulici Kralja Petra, dva lokaliteta u Makedonskoj ulici, jedan na Obilićevom vencu, te prostorije u Domu sindikata i centru „Sava“ i prostorije u zgradi u Bulevaru Umetnosti na Novom Beogradu. Tek 27. decembra 2007. godine povodom 18. rođendana univerziteta „Megatrend“ otvorena je nova zgrada u Ulici Goce Delčeva na Novom Beogradu.

Lansiranje neistina od strane Đilasa i Obradovića ne treba da nas čudi. Od početka propalih protesta oni su tvrdili da ih na protestima u Beogradu ima čitavih 50.000, dok ih je stvarno bilo manje od 5.000, u trenutku najveće bojnosti. Desetostruko su slagali. Tokom tih protesta stalno su širili nasilje, lažne vesti i lansirali bombastične neistine. Na primer, nasilni upad u RTS su proglasili mirnim protestom, najavljivali su rušenje vlasti na ulici i Vučićev pad do Vaskrsa 2019. i potom rad revolucionarnih sudova koji će suditi pripadnicima režima. Tako Đilas godinama tvrdi da se nije obogatio, a Obradović i pored očiglednih dokaza negira da je napao predsednicu Skupštine Srbije, ili da su njegovi huligani napali novinarke Pinka. Takođe je negirao da je napao Aleksandra Martinovića, tvrdeći da je ovoga napao miš! Kada su njegovi ljudi nosili vešala na protestima, Obradović je tvrdio da oni nisu iz Dveri.

Đilas je hvalio Vučića više puta, uvek iz interesa. Prvi put 2013. hvalio ga je u nadi da će ostati gradonačelnik. Drugi put 2015. da bi ostao predsednik KSS. U avgustu 2013. godine, na snimku sa sajta DS, Đilas hvali Vučića i projekat Beograd na vodi i kaže da je postigao konsenzus o tome sa Vučićem. U julu 2015. Đilas je dao intervju za Alo u kome hvali Vučića. Tada je Đilas rekao: „Politika me ne zanima (…) Tek posle košarke mi ne pada na pamet da se vraćam u tu arenu. Neću da dozvolim da me politika pojede i da zbog toga trpe moji najbliži“. O Vučiću je Đilas tada rekao: „U korektnim smo odnosima, čujemo se često (…)“. Na pitanje: „Da li je Vučić trenutno naš najbolji politički igrač?“ Đilas je odgovorio: „Što se tiče talenta za bavljenje politikom i posvećenosti tom poslu, apsolutno. Zar je problem reći ono što svi vide? Ima jaku energiju, ulaže ogroman trud“. Danas Đilas tvrdi kako nikada nije hvalio Vučića.

Đilas je 10 godina uzurpirao i privatizovao garažu koja pripada Gradu Beogradu i Parking servisu. Đilas tvrdi da je sve to bilo legalno. U decembru 2014. Đilas je naneo telesne povrede penzioneru Slobodanu Peleviću, bivšem tastu. Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća je izjavila tim povodom: „S kojim pravom Đilas maltretira (van)bračnog partnera, a kamoli njenog roditelja?! Eto ko nam je bio na važnim državnim funkcijama. To su strašne stvari, za svaku osudu, za zatvor“. Đilas je tim povodom tvrdio da nije nikoga napao već da je sam napadnut. U kontekstu svega navedenog treba shvatiti i najnovije Đilasove neistine na račun ministra Stefanovića i univerziteta Megatrend. Tresla se gora, rodio se miš. Tačnije dva miša, Piksi i Diksi, Đilas i Obradović

 

*Autor je politički analitičar i odbornik Srpske napredne stranke u skupštini grada Beograda

 

Izvor Novi Standard

Pratite nas na YouTube-u