Немачки амбасадор: Очекујемо од Србије да призна да је у Сребреници почињен геноцид

“Став Немачке, али и осталих чланица ЕУ, јесте да се ради о геноциду. Очекујемо од Србије да заузме исти тај став”, нагласио је Шиб

Немачки амбасадор Томас Шиб изјавио да је став Немачке и осталих чланица ЕУ да је у Сребреници почињен геноцид и да очекује да и Србија заузме тај став.

У интервјуу за новопазарски радио „Сто плус“ и агенцију Бета, Шиб је поводом годишњице злочина у Сребреници нагласио да Немачка неспорно сматра да се ради о геноциду и да су га као таквог квалификовали Хашки трибунал и Међународни суд правде.

„Масакр у Сребреници је један од најгнуснијих злочина 20. века. Став Немачке, али и осталих чланица ЕУ, јесте да се ради о геноциду. Очекујемо од Србије да заузме исти тај став“, рекао је немачки амбасадор.

Говорећи о Косову, Шиб је оценио да су таксе које је Косово увело на српске производе главна препрека за наставак дијалога Београда и Приштине и да због тога не зна када би преговори могли да буду настављени. Он је казао да Немачка и Француска заједно покушавају да обнове дијалог и да је Берлин у неколико наврата због тога од Приштине тражио да укине таксе.

БЕОГРАД-ПРИШТИНА
„Дијалог о нормализацији односа у Београда и Приштине је од велике важности. Због тога смо са нашим француским партнерима покушали да одржимо самит у Паризу до којег није дошло. То не значи да је он отказан, већ је одложен, а када ће бити одржан то у овом тренутку не могу да кажем“, рекао је Шиб.

Он је додао да би Сједињене Америчке Државе могле да имају важан ангажман у дијалогу Београда и Приштине, али да тренутни формат преговарања не би требало мењати.

ДИЈАЛОГ У БРИСЕЛУ
„Формат дијалога је утврђен и јасан, ту су Београд и Приштина, уз посредовање ЕУ. Важно је да и друге земље, као на пример САД, подржавају тај процес. Оптимиста сам, верујем да ће се, уз подршку међународне заједнице, дијалог веома брзо померити са мртве тачке“, навео је Шиб.

Коментаришући недавну изјаву председника Француске Макрона да неће бити пријема нових чланица док се не окончају унутрашње реформе ЕУ, Шиб је казао да је став Берлина да се ради о два одвојена процеса која могу и треба да се одвијају паралелно.

„Реформе унутар ЕУ ће се дешавати докле год она постоји, како би се побољшала и адаптирала новим условима. То је сталан процес који не спречава пријем нових чланица, под условом да земље кандидати испуне све услове. Србија спроводи тешке реформе, које ће потрајати, ЕУ спроводи своје реформе и у једном тренутку ће Србија приступити ЕУ. То су процеси који се одвијају истовремено, а не један после другог“, истакао је амбасадор.

МЕДИЈИ У СРБИЈИ
Он је истакао да Немачка помно прати медијску ситуацију у Србији, што је једна од најважнијих тема у процесу приступања Европској унији.

„Делимо мишљење Европске комисије (ЕК) изнето у извештају о напретку Србије у процесу приступања, а у којем су назначени одређени проблеми у слободи медија на чијем решавању треба радити. Позитивно је што је урађена Медијска стратегија, која чека став ЕК пре него буде усвојена. Надамо се да ће њеном имплементацијом бити остварен напредак у слободи медија“, изјавио је Шиб.

Шиб је изразио наду да ће ускоро бити познат датум отварања преговарачког поступка ЕУ и Северне Македоније. „Због интензивног усаглашавања, између осталог и у Немачкој, доношење одлуке о датуму почетка преговора је пролонгирано до октобра. Немачка поздравља велико државничко достигнуће две земље (Северне Македоније и Грче), које су после толико времена успеле да постигну споразум и реше питање имена Северне Македоније и зато се надамо да ће она веома брзо започети преговоре“, рекао је Шиб.

 

Извор Спутњик, 11. јул 2019.

ПОМПЕО СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ СРЕБРЕНИЦЕ
Амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио поводом годишњице геноцида у Сребреници да се то болно поглавље у историји не сме негирати ни заборавити.

Амерички народ придружује се грађанима Босне и Херецеговине у одавању почасти и сећању на више од 8.000 невиних жртава у Сребреници, навео је Помпео у саопштењу које је објавио Стејт депрартмент.

“Ово болно поглавље у европској историји не сме се никада порећи нити заборавити. Стојимо уз оне који и даље траже правду. Потврђујемо сталну подршку САД за оне који раде на поштовању достојанства свих жртава, укључујући и оне који још увек чекају своје последње почивалиште”, додао је државни секретар САД.

У саопштењу се наводи и да трагични догађаји из прошлости подсећају на потребу “заједничког рада за бољу, стабилну, и просперитетну будућност која укључује све грађане БиХ”. САД остају постојан партнер народа БиХ. Данас, док се сећамо страдалих поново потврђујемо преданост изградњи мира и просперитета у целом региону како би се осигурало да се таква трагедија више никада не понови, додао је Помпео у саопштењу.

Данас се у Поточарима обележава 24. годишњица масакра Бошњака у Сребреници, који се догодио у јулу 1995, у заштићеној зони УН. Након одржане комеморације, сахрањени су посмртни остаци још 33 жртве.

 

Извор Бета/Б92, 11. јул 2019.

ТРИФУНОВИЋ: У СРЕБРЕНИЦИ ЈЕ БИО ГЕНОЦИД
Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић рекао је данас поводом 24. годишњице геноцида у Сребреници да то јесте био геноцид. Он је додао и да 11. јул треба да буде посвећен жртвама и сећању на мрачан део историје који не сме да се понови.

“Зато на овај дан желим да још једном укажем поштовање жртвама геноцида, јер то јесте био геноцид, како су дефинисале Уједињене нације као међународни злочин намерног, потпуног или делимичног уништавања националних, етничких, расних и религијских група”, навео је Трифуновић.

Он је оценио да људи који се данас највише декларишу као патриоте често под паролом патриотизма бране најмрачнију деценију историје, уместо да, како је навео, воле своју земљу и раде на томе да људима у њој буде добро.

“А биће нам добро онда кад успоставимо регионални мир, кад нико са ових простора не буде посматрао цео један народ кроз визуру поступака појединаца који су били злочинци”, истакао је Трифуновић. Он је рекао да се благостање и узајамно поштовање не може градити без зрелог осврта на прошлост и коначног отклона од злочинаца чији су поступци имали катастрофалне последице.

ПОКРЕТ СОЦИЈАЛИСТА: УВРЕДИО СРПСКЕ ЖРТВЕ
Покрет социјалиста оптужио је данас лидера Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеја Трифуновића да је својом изјавом “оптужио Србију да је извршила геноцид у Сребреници”, као и да је “увредио српске жртве”.

 

Извор Бета/Б92, 11. јул 2019.

ИНЦКО: ДОНЕЋЕМО ЗАКОН О ЗАБРАНИ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА
Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас у Поточарима да ће се залагати да се у парламенту БиХ донесе закон о забрани негирања геноцида. “Идуће године ћемо сигурно имати такав закон”, рекао је Инцко за регионалну Н1 телевизију. Он је додао како “већ ради на томе” и да ће уложити сав напор да Босна и Херцеговина, попут многих других држава, идуће године добије закон о негирању геноцида.

Упитан да ли очекује да ће наићи на отпор, Инцко је оценио да је цивилизацијска норма да се призна геноцид. “Неки желе да није било геноцида. То је као да ми кажемо да није био холокауст. Тога нема у цивилизованом свету”, нагласио је високи представник у БиХ.

 

Извор Бета/Б92, 11. јул 2019.