Вулин: Харадинај лаже, забрана уласка на КиМ је и даље на снази

“Ово је још један доказ колики је лажов Рамуш Харадинај”, рекао је Вулин након што му је саопштено да може ући на територију КиМ

Тврдња Рамуша Харадинаја, премијера привремених институција у Приштини, да није истина да су српским званичницима забрањене посете Косову, за само пет дана испоставила се као – неистинита. Наиме, министру одбране Александру Вулину и делегацији његовог министарства и Војног здравства није издата дозвола да посете Клиничко-болнички центар Косовска Митровица. На уредну најаву посете, из Приштине су поручили да “нису у могућности да позитивно одговоре на захтев”.

– Овај чин је само још један доказ колико влада Косова крши све споразуме две стране. Ово је још један доказ колики је лажов Рамуш Харадинај. Он је нашој премијерки рекао да није тачно да је забрањено званичницима Републике Србије да долазе на простор КиМ – рекао је министар Вулин у Нишу.

Он је додао и да ово није највеће кршење споразума од стране Приштине, подсетивши да није формирана Заједница српских општина, чиме је прекршен Бриселски споразум.

– Хашим Тачи је човек који је отворено рекао да је слагао када је потписао тај споразум и да му не пада на памет да испоштује сопствени потпис. Рамуш и његова влада доказали су да су лажови који не желе Србе на територији КиМ. Они желе територију, земљу. Хоће болницу у Косовској Митровици, али неће српске лекаре у њој, иако већ шест година лекари са ВМА долазе у Митровицу и својим знањем помажу људима, одлазе и у Грачаницу где помажу и Србима и Албанцима. Таквим људима су они забранили да уђу на КИМ – рекао је Вулин, изражавајући жаљење што неће моћи да посети Србе на КиМ.

На другој страни, Јетљир Зуберај, шеф кабинета министра спољних послова Косова, рекао је за Радио Слободна Европа да је захтев за посету провокација због тога што је Влада Србије упозната са тим да је министру одбране забрањена било каква посета Косову. – Вулин нема шта да тражи на Косову све док Србија не призна Косово као независну и суверену државу – додао је Зуберај.

Да је свим српским званичницима забрањен улазак на Косово, прошле недеље саопштио је управо Зуберај. Он је на Фејсбуку написао да је косовско МСП то одлучило због “претњи и напада на северу као и због других проблема”. Убрзо, међутим, на скупу у Познању, премијерка Ана Брнабић саопштила је да јој је Харадинај рекао да је вест о забранама посета – лажна.

Планирана посета делегација министарства одбране и Војног здравства, како је објашњено у Вулиновом ресору, требало је да има искључиво хуманитарни карактер и требало је да се разговара о унапређењу сарадње са челницима КБЦ Косовска Митровица и даљој помоћи том медицинском центру. У делегацији која се спремала за пут били су министар Вулин, начелник Управе за војно здравство др Угљеша Јовичић, начелник ВМА др Мирослав Вукосављевић и начелник Сектора за лечење др Ненад Ратковић.

БРНАБИЋ: ЕУ ДА РЕАГУЈЕ
Премијерка Брнабић изјавила је да надлежне институције ЕУ, које гарантују примену Бриселског споразума, треба да реагују на забрану уласка српским званичницима на територију КиМ. Она каже да је то што је Вулину забрањена посета “потпуно у складу са политиком Приштине, која је против слободе протока робе и услуга и очигледно слободе кратења”:

– Они су рекли да је лаж да је забрањено свим званичницима а приори из Београда да улазе на територију КиМ и да се о томе одлучује поједначно, односно по сваком захтеву.

 

Извор Вечерње новости, 11. јул 2019.