Заев се извињавао Тачију и писао Вучићу

Како је пренето из кабинета Заева, он је поводом недавног разговора са руским комичарима контактирао Тачија и Вучића

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је разговарао са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем и да је разменио поруке са председником Србије Александром Вучићем.

Како је пренето Танјугу из кабинета Заева, он је то изјавио медијима у Скопљу поводом разговора са руским комичарима, од којих се један представио као украјински председник Петар Порошенко. Њему је македонски премијер открио наводни план Вучића и Тачија о размени територија. Како је Заев рекао, Тачи је од њега тражио објашњење поводом те изјаве.

„Ми никада нисмо имали детаље преговарачког процеса Београда и Приштине. Заправо, и Тачи и Вучић знају да ми то не знамо, јер не размењујемо информације о томе“, рекао је Заев.

Раније је председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио да је синоћ разговарао телефоном са македонским премијером ради разјашњења изјаве у вези са наводним договором Тачија и Вучића о размени територија, који је Заев открио наводном председнику Украјине Петру Порошенку.

Тачи је изјавио да је током разговара Заев рекао да је био жртва преваре, а да је изјава коју је дао у вези са наводним договором између косовског и српског председника о размени територија „била заснована на гласинама, дезинформацијама и подацима које су објавили Спутњик и други руски медији“.

 

Извор Спутњик, 11. јул 2019.

ЗАЕВ СЕ ИЗВИНИО ТАЧИЈУ
Македонски премијер Зоран Заев извинио се председнику привремених приштинских институција, Хашиму Тачију, због свега што је изговорио у разговору са руским комичарима, од којих му се један представио као бивши председник Украјине Петар Порошенко.

Тачи је новинарима у Приштини рекао да је 20-так минута телефоном разговарао са Заевом, који му је, како је рекао, објаснио да је био жрта преваре и да све што је у разговору са комичарима рекао није званично утемељено, већ да је говорио на основу гласина.

„Рекао ми је да све што је говорио о подели Косова, односно да ће Косово Србији дати десет општина, говорио на основу гласина, дезинформација и информација које добио из медија и том приликом се мени лично извинио”, рекао је Тачи, пренео је портал Албеу.

Тачи је новинарима казао да му је македонски премијер рекао и да званичних информација о ономе што је рекао у разговору са руским комичарима нема, да неки делови који се односе на Косово нису тачни, те да су то „лажне вести руског Спутњика”, преноси Танјуг. Тачи је том приликом открио да је и сам био мета два руска комичара пре осам месеци.

 

Извор Политика, 11. јул 2019.