Ана Брнабић: Србија не спори да је у Сребреници почињен злочин

Признаје да јој није лака ниједна годишњица злочина у Сребреници, али да Србија за то није крива, није одговорна

Србија не спори да је у Сребреници почињен злочин, изјавила је премијерка Ана Брнабић и додала да изражава дубоко саучешће и саосећање са породицама и пријатељима жртава.

На питање новинара зашто је проблем да Србија каже да је у Сребреници почињен геноцид, она је рекла да као председница Владе Србије може да се руководи само оним што је рекло највише законодавно тело, Скупштина Србије, кроз Декларацију о осуди злочина у Сребреници.

Премијерка је подсетила да је у Подрињу убијено 3.267 грађана српске националности за које “нико није одговарао и никоме није жао”. “Да видимо ко је тај ко негира злочине, ко је тај ко није привео правди људе који су их починили. Зар 3.267 људи није много, зар нису важни”, упитала је премијерка.

Она је рекла да Србија не велича ратне злочине, нити прибегава ревизионизму и да је једина земља у региону која је сарађивала и испоручила све људе који су били оптужени у Хагу, казнила све за злочине. Подсетила је да је директор Центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф рекао да у Сребреници није било геноцида . “Питајте њега, он је већи стручњак за геноцид од Ане Брнабић. Он је рекао да у Сребреници није било геноцида и да би то била релативизација речи геноцид”, навела је премијерка.

Признаје да јој није лака ниједна годишњица злочина у Сребреници, али да Србија за то није крива, није одговорна, није помагала и није учествовала. “Српски народ не може да се терети за то”, закључила је она.

 

Извор Танјуг/РТС, 12. јул 2019.