Француски медији: Макрон би да обнови пријатељство са Србијом

Макрон, оцењују медији, долази у Београд са поруком да Француска такође жели да обнови и присуство у Србији и региону

Председник Француске Емануел Макрон посетом Србији доноси поруку да Париз жели да обнови присуство у региону, оцењује дописник листа Ла Кроа из Београда.

Председник Француске Емануел Макрон посетом Србији доноси поруку да Париз жели да обнови своје присуство у Србији и региону, те да обнови српско-француско пријатељство, оцењује дописник француског листа Ла Кроа из Београда Марион Дутри.

Дутри је, у изјави Танјугу, истакла да је посета Макрона добра прилика да се обнове односи две земље које су се, како примећује, у последње време “нешто биле удаљиле”. Макрон, оцењује, долази у Београд са поруком да Француска жели да обнови присуство у Србији и региону.

Упитана да ли би Макрон могао донети и поруке у вези Косова, Дутри каже да није сигурна да би председник Француске желео да се упусти у авантуру уласка на шкакљив терен и да даје “велике изјаве” о Косову. „Сигурно ће рећи да питање Косова треба да реше Београд и Приштина, и да ће чланице ЕУ да посредују и подрже дијалог“, додала је она.

Веће интересовање Француске за Западни Балкан, које је видљиво у последње време, Дутри објашњава чињеницом да се Немачка нешто мало повукла из региона у којем је била главни међународни актер, па је то отворило простор Паризу и другим земљама да размисле о могућности да повећају свој значај у региону.

На питање да ли ће Макрон у Београду поновити свој став да проширење ЕУ може уследити тек након реформе Уније, Дутри је изразила наду да ће званичници Србије шефу француске државе поставити питање о европском процесу проширења, као и да ће Макрон дати задовољавајуће одговоре.

 

Извор Танјуг/Б92, 12. јул 2019.