Francuski mediji: Makron bi da obnovi prijateljstvo sa Srbijom

Makron, ocenjuju mediji, dolazi u Beograd sa porukom da Francuska takođe želi da obnovi i prisustvo u Srbiji i regionu

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji donosi poruku da Pariz želi da obnovi prisustvo u regionu, ocenjuje dopisnik lista La Kroa iz Beograda.

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji donosi poruku da Pariz želi da obnovi svoje prisustvo u Srbiji i regionu, te da obnovi srpsko-francusko prijateljstvo, ocenjuje dopisnik francuskog lista La Kroa iz Beograda Marion Dutri.

Dutri je, u izjavi Tanjugu, istakla da je poseta Makrona dobra prilika da se obnove odnosi dve zemlje koje su se, kako primećuje, u poslednje vreme “nešto bile udaljile”. Makron, ocenjuje, dolazi u Beograd sa porukom da Francuska želi da obnovi prisustvo u Srbiji i regionu.

Upitana da li bi Makron mogao doneti i poruke u vezi Kosova, Dutri kaže da nije sigurna da bi predsednik Francuske želeo da se upusti u avanturu ulaska na škakljiv teren i da daje “velike izjave” o Kosovu. „Sigurno će reći da pitanje Kosova treba da reše Beograd i Priština, i da će članice EU da posreduju i podrže dijalog“, dodala je ona.

Veće interesovanje Francuske za Zapadni Balkan, koje je vidljivo u poslednje vreme, Dutri objašnjava činjenicom da se Nemačka nešto malo povukla iz regiona u kojem je bila glavni međunarodni akter, pa je to otvorilo prostor Parizu i drugim zemljama da razmisle o mogućnosti da povećaju svoj značaj u regionu.

Na pitanje da li će Makron u Beogradu ponoviti svoj stav da proširenje EU može uslediti tek nakon reforme Unije, Dutri je izrazila nadu da će zvaničnici Srbije šefu francuske države postaviti pitanje o evropskom procesu proširenja, kao i da će Makron dati zadovoljavajuće odgovore.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u