Gugl priznao da snima i analizira razgovore korisnika

Gugl se brani kako se ne slušaju čitavi snimci, koje Gugl houm uređaji neprestano snimaju, već samo isečci

Guglovi pametni zvučnici bilježe korisnike kada to najmanje očekuju. Gugl je zaposlio “stručnjake za jezik” koji slušaju snimke razgovora običnih ljudi, neke od njih uključuju privatne trenutke korisnika.

Gugl se brani kako ne slušaju čitave snimke, koje Gugl houm uređaji neprestano snimaju, već samo isječke snimki. Ovi “jezički stručnjaci”, kako ih nazivaju, koriste sistem saradnje koji je kompanija izgradila kako bi dijelili i analizirali zvučne isječke, pomažući veštačkoj inteligenciji Gugl asistentu, u dešifrovanju nijansi ljudskog govora.

Iako Gugl naglašava kako što je moguće više anonimizuje isječke, kako se ne bi moglo utvrditi ko se nalazi na snimku time što zamjenjuju korisničko ime sa serijskim brojem, belgijska televizija VRT utvrdila je da je lako doći do vlasnika pomoću tih isječaka, s obzirom na obilan broj adresa i osjetljivih informacija koje se čuju na snimcima. Poslušali su više od 1.000 isječaka koje im je dao holandski izvođač i otkrili da je više od 15 posto njih zabilježeno bez znanja korisnika, riječ je o 153 snimka.

U jednom “slučajnom” snimanju, žena je bila u “određenoj nevolji”, kaže jedan od jezičkih stručnjaka. Ostali isječci uključivali su čak razgovor o seksu i “šaputanje na jastuku”, borbe, te službene telefonske pozive prepune privatnih informacija. Dok su zaposleni upućeni da brojeve računa i lozinke tretiraju kao “osjetljive”, oni su ipak prepušteni vlastitim uređajima što može dovesti čak i do curenja osjetljivih informacija u medije.

Gugl insistira da ima potrebne zaštitne mehanizme kako bi spriječio korišćenje snimaka koji su snimljeni bez znanja korisnika. Voditelj projekta Gugl pretraživač, Dejvid Monsis napisao je u četvrtak na blogu da je upotreba „jezičkih stručnjaka“ „neophodna za stvaranje proizvoda kao što je Gugl asistent “i tvrde da stručnjaci pregledavaju samo dva posto audio isječaka koji su snimljeni na uređaju. Monsis je upozorio one koji bi mogli odati osjetljive informacije kako postoje “timovi za sigurnost i zaštitu privatnosti te da su aktivirani u vezi s tim pitanjem. Oni stalno istražuju i preduzimaće potrebne mjere.”

Kada je Blumberg izvijestio da je Amazonova Aleksa snimala razgovore hiljadu ljudi, od kojih su mnogi napravljeni bez znanja korisnika, Gugl je naglasio da je njegov vrhunski Houm asistent anoniman i da snima izobličene audio isječke. Međutim, snimci koje je VRT čuo nisu uopštee bili izobličeni, ti su isječci bili “jasni”, a Gugl asistent, verzija aplikacije za mobilni telefon, proizvela je zvuk “kvalitete telefonskog razgovora”.

Vlasnici Gugl houm koji očekuju da će kompanija poštovati ​​njihovu privatnost, trebali bi dobro pogledati istoriju kompanije, čiji su osnivači jasno dali do znanja kako odbijaju koncept privatnosti: kada su pokušali uspostaviti veštačku inteligenciju “etičko vijeće” koje je trajalo manje od jednog dana prije nego što je doživjelo kolaps. Jedna studija pokazala je da više od 1.000 aplikacija, za Guglov operativni sistem Android, prikuplja podatke čak i kada su im korisnici uskratili dozvolu za to. Ranije ove godine korisnici Nest sekjur sistema kućne sigurnosti otkrili su da uređaj ima skriveni mikrofon.

 

Autor Mirsad Š.

 

Izvor logicno.com, 12. jul 2019.