Гугл признао да снима и анализира разговоре корисника

Гугл се брани како се не слушају читави снимци, које Гугл хоум уређаји непрестано снимају, већ само исечци

Гуглови паметни звучници биљеже кориснике када то најмање очекују. Гугл је запослио “стручњаке за језик” који слушају снимке разговора обичних људи, неке од њих укључују приватне тренутке корисника.

Гугл се брани како не слушају читаве снимке, које Гугл хоум уређаји непрестано снимају, већ само исјечке снимки. Ови “језички стручњаци”, како их називају, користе систем сарадње који је компанија изградила како би дијелили и анализирали звучне исјечке, помажући вештачкој интелигенцији Гугл асистенту, у дешифровању нијанси људског говора.

Иако Гугл наглашава како што је могуће више анонимизује исјечке, како се не би могло утврдити ко се налази на снимку тиме што замјењују корисничко име са серијским бројем, белгијска телевизија ВРТ утврдила је да је лако доћи до власника помоћу тих исјечака, с обзиром на обилан број адреса и осјетљивих информација које се чују на снимцима. Послушали су више од 1.000 исјечака које им је дао холандски извођач и открили да је више од 15 посто њих забиљежено без знања корисника, ријеч је о 153 снимка.

У једном “случајном” снимању, жена је била у “одређеној невољи”, каже један од језичких стручњака. Остали исјечци укључивали су чак разговор о сексу и “шапутање на јастуку”, борбе, те службене телефонске позиве препуне приватних информација. Док су запослени упућени да бројеве рачуна и лозинке третирају као “осјетљиве”, они су ипак препуштени властитим уређајима што може довести чак и до цурења осјетљивих информација у медије.

Гугл инсистира да има потребне заштитне механизме како би спријечио коришћење снимака који су снимљени без знања корисника. Водитељ пројекта Гугл претраживач, Дејвид Монсис написао је у четвртак на блогу да је употреба „језичких стручњака“ „неопходна за стварање производа као што је Гугл асистент “и тврде да стручњаци прегледавају само два посто аудио исјечака који су снимљени на уређају. Монсис је упозорио оне који би могли одати осјетљиве информације како постоје “тимови за сигурност и заштиту приватности те да су активирани у вези с тим питањем. Они стално истражују и предузимаће потребне мјере.”

Када је Блумберг извијестио да је Амазонова Алекса снимала разговоре хиљаду људи, од којих су многи направљени без знања корисника, Гугл је нагласио да је његов врхунски Хоум асистент анониман и да снима изобличене аудио исјечке. Међутим, снимци које је ВРТ чуо нису уопштее били изобличени, ти су исјечци били “јасни”, а Гугл асистент, верзија апликације за мобилни телефон, произвела је звук “квалитете телефонског разговора”.

Власници Гугл хоум који очекују да ће компанија поштовати ​​њихову приватност, требали би добро погледати историју компаније, чији су оснивачи јасно дали до знања како одбијају концепт приватности: када су покушали успоставити вештачку интелигенцију “етичко вијеће” које је трајало мање од једног дана прије него што је доживјело колапс. Једна студија показала је да више од 1.000 апликација, за Гуглов оперативни систем Андроид, прикупља податке чак и када су им корисници ускратили дозволу за то. Раније ове године корисници Нест секјур система кућне сигурности открили су да уређај има скривени микрофон.

 

Аутор Мирсад Ш.

 

Извор logicno.com, 12. јул 2019.