Најмоћнији британски ратни брод, вредан три милијарде фунти, пропушта воду

Краљевска морнарица описала је инцидент, који се у уторак догодио, као „мали проблем у вези с водом у унутрашњем систему”

Највећи и најмоћнији ратни брод у Британији, „Краљица Елизабета”, доживео је на пловидби проблем са пропуштањем воде, због чега је био приморан да се врати у луку. Верује се да је до пропуштања воде дошло јер је пукла цев, што је довело до унутрашње штете.

Краљевска морнарица описала је инцидент, који се у уторак догодио, као „мали проблем у вези с водом у унутрашњем систему”. Посада је морала да уклони мању количину воде са брода, рекао је портпарол Краљевске морнарице. Министарство је саопштило да је у току је истрага.

Носач авиона “Краљица Елизабета”, који је у децембру 2017. године званично укључен у састав Краљевске ратне морнарице, а и тада се суочио са кваровима. Тада је након две недеље пловидбе, почео да пропушта по 200 литара воде сваког дана. Провера је показала да је узрок тога дефект приликом облагања брода. Осим тога, тестирања су открила и проблем на једном од пропелера. Вода је испумпана, а истрага о пропуштању воде је у току. Носач авиона вредан је 3.1 милијарде фунти, наводи Би-Би-Си а преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 12. јул 2019.