A. Apostolovski: Inkubator za opozicionog lidera

Zašto ideja sa šatorom ispred Predsedništva kao inkubatorom za opozicionog lidera nije uspela i zašto se jedno ime tu ne spominje

Nije uzalud Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora naprednjaka oštro prozvao neke svoje ljude zbog nošenja „šanel” i „valentino” torbica. Sednica je bila otvorena za javnost, a uši je naročito naćulio direktor „Koridora” Zoran Babić. On nije prozvan zbog torbica, već zbog letovanja na Brionima. Kako mu je Vučić preporučio da nađe druga u Sopotu i proveri da tamo slučajno nije pronađeno more, opozicija je ponovo stekla pogrešan utisak da time šef države i najveće političke stranke skreće pažnju sa suštinskih problema u društvu.

Ponovo promašena procena dela opozicionog bloka okupljenog oko Saveza za Srbiju. Vučić je time želeo da pokaže dve stvari: da je svestan da od oponenata za njega mnogo veću opasnost predstavljaju mangupi u njegovim redovima, pa im je, a to je ono drugo, na zatvorenom delu sednice, najverovatnije, preporučio da isprazne ono važnije – sadržaj brendiranih tašnica.

Bahati gradonačelnici, poput Jutke koji volka vlast, mogu predstavljati veću opasnost po Vučića nego raznoliki ideološki skup opozicione nejači. Otuda i trač da najmoćniji politički igrač u zemlji svakog jutra pali sveću za opstanak ovakve opozicije nije neosnovan. Slobodna zona i njen simbol, šator, nestao je volšebno i putuje Srbijom, a eksteritoriju slobode nadomak Predsedništva zauzela je marginalna organizacija Gerila, instalirajući šatorčiće. Ali, tamo nema ni gerilaca, ni izvesnog vođe, druga Mrkog.

Da bi šator eventualno postao inkubator za opozicionog lidera dostojnog da se suprotstavi Vučiću, nekoliko kandidata je moralo da spava u njemu mesecima, a da ne odu kući ili na more. Zamislite scenu: ujutru se umiva iz lavora, radi fiskulturu, a potom drži vatrene govore. Zašto, dakle, deo opozicije pokazuje toliku političku nezrelost i društvu onemogućava da se uspostavi kakva-takva ravnoteža moći? Stvaranje takvog balansa doprinelo bi razvoju demokratije i institucija, a samim tim i slobodi medija.

Osim što su šator, kao mogući simbol rušenja Vučića, preselili što dalje od njega, a samim tim i građane koji bi se okupljali oko novog prebivališta lidera SzS-a, oni su se odlučili i za bojkot parlamenta i izbora. Daleko iskusniji igrači, kao što je Dragoljub Mićunović, smatraju takvu odluku gubitničkom. Kako ih je američki diplomata Metju Palmer, vašingtonska mirođija u srpskoj čorbi poslednje decenije, a možda i duže, pozvao da se vrate u parlament i učestvuju na izborima, a verovatno ih nije ubeđivao da to učine, jer Marjan Rističević ipak nema urokljiv pogled, jasno je da Ameri žele da se politička arena vodi u Skupštini. Na nedavnom prijemu u ruskoj ambasadi bilo je primetno da među zvanicama nije bilo lidera opozicije koji se zalažu za bojkot, što znači da i Rusi imaju sličan pogled na događanja u Srbiji. Ipak je bio pozvan jedan čovek – Đorđe Vukadinović. On je učestvovao u raspravi o Kosovu u parlamentu, što je inače bila još jedna propuštena šansa ljute opozicije da se u direktnom prenosu, u udarnom terminu, glasno suprotstavi Vučićevoj politici. Građani bi to svakako radije gledali nego reprizu „Srećnih ljudi”.

Kako Vučić to odlično razume, u svakom od svojih nastupa obavezno pomene imena Đilas, Obradović, Jeremić, što potom razrađuju tabloidi. Time on svesno kreira taj trojac kao ključne protivnike, što će reći da ih sam bira, dok u senci, gotovo neprimetno, deluje lider DSS-a Miloš Jovanović.

Četrdesetdvogodišnji doktorand sa Sorbone i pripadnik 63. padobranske, naslednik Vojislava Koštunice, jedva je vidljiv na skeneru istraživača javnog mnjenja, iako poseduje sve odlike lidera: obrazovan na najprestižnijem francuskom univerzitetu, pripada nesumnjivo eliti, a pritom je, kao bivši vojni specijalac, dovoljno patriota da pomiri obe, raspolućene Srbije. Ali, sorbonac Miloš, za razliku od poželjnih elitista, poput profesora Jove Bakića, proslavljenog po teoriji revolucionarne pravde u kojoj će on suditi, ali neće krvariti na ulicama, već će to prepustiti nekima drugima, za sada je izvan vidokruga i Vučića i onih intelektualaca koji se zalažu za nultu godinu. Odnosno, za novi srpski kalendar koji će početi odlaskom Vučića.

I kada kaže da prezire elitu, Vučić je svestan da time održava borbenu gotovost svog čvrstog biračkog tela ali i onih koji ga tek simpatišu, jer opozicija ne shvata da radikalizacijom političke scene i opisivanjem pristalica vučićevaca kao ljudi s nedostatkom zuba, mahom prednjih, koji se, pri tom, kupaju subotom, ali ne svake, ulaze u sopstvenu mišolovku. Naime, Vučić se matematički može pobediti samo ako oni koji su glasali za njega odluče da glasaju protiv njega. Ali neće zaokružiti one koji ih smatraju glupanima ili im najavljuju da će ih juriti po ulicama. Ne s evrima, već s motkama. Trebalo bi da to znaju makar akademik Dušan Teodorović, arhitekta Dragoljub Bakić ili Sergej Trifunović koji svojim istupanjima sve više zbunjuje samoga sebe, a potom i svoje pristalice.

Mnogo više će ih iznervirati kada je onaj kojeg biraju, okružen saradnicima u „šanelu”. Zato će se Vučić držati politike: tuđe gajim, svoje čistim, dok pred opozicijom okupljenom oko Saveza za Srbiju, slede dva puta. Ako nastave s ovakvom politikom, izgubiće se u tviter crnoj rupi, poput Saše Jankovića. Drugi izbor im je da izučavaju pobedu Ekrema Imamoglua, novog gradonačelnika Istanbula. Uglađen, s pruženom rukom ka Erdoganu, čak je ubedio i sultana da mu, u drugom pokušaju, umesto mača, pruži svoju.

 

Autor Aleksandar Apostolovski

 

Izvor Politika, 12. jul 2019.