Dačić: Makron doneo jasne poruke i zaokret u politici Francuske

Makron je, kaže Dačić, ako se prati prezicno šta je rekao – istakao potrebu za kompromisom. To je, prema njegovim rečima, velika promena

Može li susret francuskog i srpskog predsednika u Beogradu da označi novi početak u odnosima dve zemlje? Koliko je realna želja Makrona da se kompromis po pitanju Kosova i Metohije pronađe u roku od nekoliko meseci? Šef srpske diplomatije kaže za RTS da to što je francuski predsednik Emanuel Makron istakao potrebu za kompromisom između Beograda i Prištine – velika promena u politici Francuske.

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je reč o istorijskoj poseti, jer je posle 18 godina jedan francuski predsednik došao u Beograd.

„Činjenica je da je Makron imao veoma emotivan nastup i da je na neki način to doprinelo da osvoji srca Beograđana i građana Srbije. Retki su političari sa Zapada koji bude emocije u našem narodu“, naveo je Dačić. Prema Dačićevim rečima odnosi Srbije i Francuske su bili izuzetno bliski, pa su bili hladni.

„Generalno, postoji ta jedna emocija između Francuske i Srbije. Nama je to bilo potrebnio i zbog nacionalnog integriteta, dostojanstva, to je pokazatelj bliskosti sa jednom velikom svetskom silom, pored Rusije. Da imamo jednog prijatelja sa Zapada“, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da, kako je i sam Makron rekao, Beograd i Pariz ne mogu da vrate vreme unazad, ali je potrebno da se resetuju odnosi.

„Mi smo pokušavali i sa drugim zemljama da vratimo odnose, sa SAD i ostvarili smo određeni napredak. Sećate se kako je naš narod bio oduševljen kada je Tramp pobedio na izborima. Mislim da sada ima mnogo više razloga da kažemo Emanuele Srbine. Mi Srbi jesmo skloni preterivanju, ali je posle dužeg vremena ovo bila poseta sa jasnim porukama“, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, ako se pogleda šta je Makron rekao, posebno na Kalemegdanu – to su poruke koje obavezuju.

„Kada pokažete da vam je Srbija u srcu, da ćemo zajedno dalje raditi, to su poruke koje ostavljaju neke obaveze za onoga ko ih izgovara. Zato mislim da je ovo jedan veliki korak napred. Ali, prijateljstvo treba negovati“, kazao je Dačić.

NAJAVA LIČNOG ANGAŽMANA MAKRONA
Makron nije podsetio na činjenicu da je Francuska priznala nezavisnost Kosova. Govorio je o suverenitetu Srbije i govorio je o kompromisu. Makron je, kaže Dačić, ako se prati prezicno šta je rekao – istakao potrebu za kompromisom.

„To je velika promena u politici Francuske. To je ono o čemu smo mi govorili sve vreme, i ono ka čemu se pomerila američka administracija, ali Tramp o tome nije nikada govorio. Makron je rekao da je neophodno da se pronađe kompromis između stavova Beograda i Prištine, veoma precizno. Rekao je i da će se lično angažovati. To je velika stvar“, dodao je Dačić. Smatra da je, ipak, preterani optimizam da će se kompromis dogoditi u narednih nekoliko meseci.

„Makron želi tome da se posveti, ali to ne znači da neki drugi akteri sada to sa velikim odobravanjem gledaju. I na Zapadu postoji ta geostrateška igra, nisu tu samo u pitanju Rusija i Kina, nego i Vašington, Brisel i Berlin. Mislim da je posle dužeg vremena ovo bila jedna izuzetno uspešna poseta“, naveo je Dačić.

Dačić nije želeo da govori o neformalnom delu susreta, ali je rekao da su na večeri dugo ostali i dugo razgovarali i da je to sve bilo dobro za Srbiju.

„Treba ići dalje, treba negovati to prijateljstvo. Mislim da je to veliki podstrek i za nacionalno dostojanstvo Srbije koje je godinama bilo frustritrano osećajem da je Zapad nepravedan prema Srbiji. Ovo je biklo potrebno Srbiji, ali mislim da je to potrebno i Francuskoj, da se vratimo i resetujemo naše odnose kakvi su bili pre 100 godina“, istakao je Dačić.

ODNOS SA EU – VAŽNO ZAŠTITITI NACIONALNE INTERESE
Što se tiče EU, Dačić kaže da se oko toga ne treba mnogo sekirati. „Nije to najvažnija stvar. Sigurno niko neće moliti ni Makrona ni Merkelovu da li će da se otvore dva ili tri poglavlja. Da li će da opstane EU, to je pitanje oko koga oni treba da se dogovore“, kazao je Dačić. Prema njegovim rečima Žak Širak je dolazio 2001. godine u decembru.

„On je tada rekao rešite problem oko Haga i idete u EU. To nije bilo tačno. Pre toga je bilo Karadžić i Mladić, pa onda dva odvojena koloseka. Zato mislim da je dobro to što je Makron rekao za odnose sa EU. Mi ne pričamo sve ovo da ćemo ući u EU 2025, nama je bitno da zaštitimo naše državne i nacionalne interese.“, zaključio je Dačić.

„MAKRON BI USKORO MOGAO DA PEVA NA SRPSKOM“
Ivica Dačić je rekao da bi Makron uskoro mogao da peva na srpskom. „Pre dve godine je u Trstu bio Berlinski proces, gde smo obavili to upoznavanje na takav način“. Dačić je rekao da on ne objavljuje snimke na kojima peva, već neko je bio na tim događajima.

„To je bila neformalna večera koja treba da ostane u tom krugu između Vučića i Makrona. I to sad treba da se nastavi i dalje, da ne bude sledeći susret za 18 godina“, istakao je Dačić.

 

Izvor RTS, 16. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u