Француски медији: Да ли је Макрон просрпски настројен?

“Са тачке гледишта суседних земаља, проблем није у томе што је Макрон посетио Србију, већ што је једино Србију посетио”, наводе медији

Одлука француског председника Емануела Макрона да посети само Србију, а не и суседне земље, највише је погодила Албанце, иако се они суздржавају да то јавно кажу, оцењује француски дневни лист Опинион.

“Са тачке гледишта суседних земаља, проблем није у томе што је Макрон посетио Србију, већ што је једино Србију посетио. То је нешто слично као када би неки француски државник ишао у Израел, а да притом не посети Палестинце”, каже дипломатски извор француског листа.

Париски дневник наводи да је одлука Макрона да посети једино Србију покренула питања о томе да ли је Француска изневерила Албанце, било да су они на Косову, у Албанији или Северној Македонији. Лист додаје да се помиње и извесна просрпска наклоњеност Француске, иако се чини да се званични Париз у изразитој мери повукао из битних регионалних питања.

“Тачно је да је на Јелисејским пољима, када је реч о односима Француске и Србије, да исправи велику протоколарну глупост учињену током церемонија 11. новембра 2018”, додаје Опинион, позивајући се на дипломатске изворе.

Тада је председнику Србије Александру Вучићу током званичне церемоније прославе краја Првог светског рата у Паризу по протоколу додељено да седи у позадини, а не у првом реду заједно са осталим председницима, међу којима је био и косовски председник Хашим Тачи.

 

Извор Танјуг/РТС, 15. јул 2019.