Француски медији о Макроновој посети: Грандиозан дочек и обнова угроженог пријатељства

Француска телевизија Франс 3 је у први план ставила грандиозни дочек који је председник Србије приредио за француског колегу

Француски председник Емануел Макрон поново је освојио Србе обраћајући им се на њиховом језику током званичне посете Београду, након што је пријатељство између две земље недавно угрожено, оценио је француски портал „20 минута”, док је француска телевизија Франс 3 у први план ставила грандиозни дочек који је председник Србије приредио за француског колегу.

Портал „20 минута” пише да је Макрон је изненадио Србе који су у Београд дошли да слушају његов говор, када им се обраћао на српском, поручујући им да „буду храбри” и да треба „пронаћи добар компромис” са Приштином.

„Хвала вам на изузетном дочеку”, изјавио је у понедељак Макрон на српском пред масом која је на то реаговала са изненађењем и усхићењем и из које се с времена на време проламало: „Живела Француска”, пише „20 минута” преносећи атмосферу током обраћања Макрона и председника Александра Вучића испред Споменика захвалности Француској на београдском Калемегдану.

Пријатељство између две земље недавно је угрожено, констатује портал и подсећа на пропуст протокола Јелисејске палате током прославе краја Првог светског рата у Паризу у новембру, када је Вучићу одређено да седи у позадини, док је председник привремених приштинских институција Хашим Тачи седео у првом реду, раме уз раме са Макроном и америчким и руским председником, Доналдом Трампом и Владимиром Путином. Франс 3 пише да је Вучић приредио грандиозан дочек француском колеги Емануелу Макрону, који је дошао у Београд како би поново покренуо дипломатске односе са Србијом.

„Њих двојица су показали ривалство у изношењу љубазних коментара како би превазишли наталожене несугласице, од француског признања Косова, до дипломатског инцидента током комеморације 11. новембра” у Паризу, оцењује Франс 3, чији је извештач пратио Макрона у Београду, преноси Танјуг.

Наводећи да је француски председник током посете Србији рекао да ЕУ тренутно нема капацитет за још један талас проширења, Франс 3 оцењује да је та изјава дошла у лошем тренутку, јер се Србији све више „удварају” Русија и Кина.

 

Извор Политика, 16. јул 2019.