Н. Бабић: Ал Каида је објавила рат Индији, да ли су разлог С-400 и санкције на америчку робу?

Стварни циљ објаве рата Индији је осмишљен управо од стране оних против којих Ајман ел Завахри тврди да се бори

Прије него пријеђемо на тему, подсјетимо да је Индија недавно наметнула реципрочне царине на робу из Сједињених Држава у износу колика је штета од америчких царина Њу Делхију на челик и алуминијум. Индија је на самиту Г20 била организатор трилатералног сусрета с Кином и Русијом и врло активни учесник састанка на маргинама скупине БРИКС.

Осим тога, Њу Делхи ће купити руске системе С-400, али и модернизоване авионе МиГ-29 и ескадрилу 18 нових руских борбених авиона Сухој Су-30МКИ. Индија је јасно рекла и да ће наставити куповати иранску нафту, упркос једностраним америчким санкцијама. У међувремену су САД скинуле Индију с пописа повлашћених трговинских партнера. Све наведено, а то није све у односима наводних савезника, како САД називају Индију, знак је не тако идиличних односа између Њу Делхија и Вашингтона.

АЛ КАИДА ИМА НОВИ ЦИЉ: ИНДИЈУ
Након ових вијести се изненада огласила и Ал Каида. У споту којег је недавно објавио Ас-Сахаб, аудио-видео продукцијска компанија повезана с Ал Каидом, њен вођа Ајман ел Завахри објављује нову офанзиву на индијском потконтиненту која ће циљати на Кашмир, историјски спорну регију између Индије и Пакистана гдје је у регији која је ризиковала отворени рат недавно дошло до кратке војне ескалације између двију нуклеарних сила.

У видеу ел Завахри позива терористе Ал Каиде на „џихад“, тврдећи “како мисли да би се муџахедини у Кашмиру, барем у овој фази, требали усредсредити на наношење немилосрдних напада на индијску војску и владу како би крварила индијска економија и Индија трпјела губитке у опреми и људству“.

АЛ КАИДА НА ИНДИЈСКОМ ПОТКОНТИНЕНТУ
Присутност Ал Каиде у Индији и на цијелом подручју индијског потконтинента формално почиње у септембру 2014. године. Та група, са сједиштем у Пакистану, убија бригадног генерала Фазала Захора, официра у пакистанској војсци, убивши укупно три особе, а девет је било рањених. У посљедњих пет година догодило се још пет напада, а такође се вјерује да Ал Каида стоји иза крвавог ускршњег напада у Шри Ланки који је однио око 250 живота. У поређењу с бројем напада такозване „Исламске државе“, пријетња Ајмана ел Завахрија се чини много мање ефикасна, али због тога не мање забрињавајућа.

На челу организације је шеик Асим Умар. Сматра се да је индијског поријекла, а прије него што је преузео команду над Ал Каидом у Индији и Пакистану био је заповједник пакистанских талибана у Авганистану и заповједник Ал Каидеу Пакистану. Портпарол терористичке организације је Усама Махмуд, пакистанског поријекла, некада члан Харкат-ул-Муџахида, пакистанске фундаменталистичке исламске групе која је основана 1985. како би се супротставила совјетској инвазији на Авганистан, а касније челник шеријатског одбора Ал Каиде за Пакистан.

Сврха и идеологија “индијског огранка” терористичке организације практично је иста као и Ал Каиде. Декларативно му је циљ „борити се против Сједињених Држава и западњака, ослободити индијске муслимане од прогона, успоставити калифат и шеријат Јужној Азији и подржати талибане у њиховој борби против освајача у Авганистану“. Осим тога, као што ћемо ускоро видјети, циљ је окупити све исламске фундаменталисте из регије под заставом Ал Каидеи спријечити продор ИСИЛ-а.

Упркос декларативним циљевима, ако узмемо у обзир историјат настанка и активности Ал Каиде, као и чињеницу да је ИСИЛ практично створен од вођа и бораца Ал Каиде Ирака, тврдња да се ова група бори против америчке и западне окупације „исламског умета“ је прилично неувјерљива.

ТАКМИЧЕЊЕ У ТЕРОРУ?
„Исламска држава“, након што је прегажена у Сирији и Ираку, као страх и трепет се метастазама проширила у Азији и Сјеверној Африци. Наоружане милиције под црним ознакама ИСИЛ-а боре се у Либији , формирају се групе у Турској, Средишњој Африци и у Малију и Сахелу, узимајући име „Исламска држава Велике Сахаре“, док су се други милитанти с Блиског истока повукли у Пакистан и одакле намјеравају поновно започети с изградњом калифата.

Позив Ел Завахрија на „џихад“ у Кашмиру је стога више интерни сигнал подземљу исламског фундаментализма, који се по ко зна који пут користи за више геополитичке циљеве корисне за стварне владаре ових група. Ел Завахри је свјестан да може искористити регионалну кризу и довести до пат-позиције у којој ће бити немогуће ријешити сукоб између Индије и Пакистана. Порука вође Ал Каиде је да напад на Индију значи ослобађање Кашмира, али је и покушај да се поврати изгубљено тле против ИСИЛ-а који, упркос поразу у Сирији и Ираку, није мање опасан.

Заправо, Ел Завахри ни на који начин не покушава вратити Ал Каиду у средиште галаксије исламског тероризма. У новмебру 2015. емир терора је у звучном запису у трајању од 16 минута позвао исламистичке милитанте да се уједине, спријече несугласице и обуставе међусобне борбе у Сирији, гдје Ал Нусра Фронт, сиријска фракција Ал Каиде, има већу моћ од десеткованог „калифата“ Ел Багдадија.

НОВА ОФАНЗИВА У КАШМИРУ?
Слабост Ал Каиде у Индији, присутност у Кашмиру групе Џаиш-е-Мухамед, која се још увијек сматра повезаном с Ал Каидом, аутора бројних напада на индијске снаге у регији и присутност милитаната ИСИЛ-а у Пакистану су фактори који би могли сугесирати да би Ел Завахријев позив могао покренути нову сезону терора.

Ипак, фактор конкурентности између различитих ентитета исламског тероризма, ИСИЛ-а и Ал Каиде, према ријечима самозваног „емира“, могао би довести до низа напада различитог поријека. То би могла постати изопачена трка за најкрвавије и сензационалне нападе, а све с циљем да се утврди која фракција може  да има територијалну надмоћ и да тако постане магнет за локалне исламске фундаменталисте или оне који долазе из других регија, као што је Блиски исток и земље Средишње Азије.

Овај опис, колико год био логичан на регионалној основи, не обухвата стварне циљеве како Ајмана ел Завахрија тако и Абу Бакр ел Багдадија, а они су све само не борба за територију и примат у галаксији исламског фундаментализма и тероризма. Стварни циљ објаве рата Индији је осмишљен управо од стране оних против којих Ајман ел Завахри тврди да се бори. Тако је било од првих дана појаве Ал Каиде „Исламске државе“, а вјеровати да је данас другачије могу само особе које не могу или не желе вјеровати да су вође ових терористичких организација уско повезане с круговима у Вашингтону, Ријаду и Тел Авиву. Но, овдје већ говоримо о топовском месу и потпуно неважним бројкама када је у питању „виши циљ“.

 

Аутор Н. Бабић

 

Извор India Today/logicno.com, 16. јул 2019.