Italijanska policija zaplenila raketu, ukrajinski neonacisti hteli da ubiju Salvinija (video)

U Italiji sprečen atentat na ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija. Italijanska policija uhapsila grupu neo-nacista

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da je grupa ukrajinskih neo-nacista, uhapšena zbog posedovanja čitavog arsenala oružja, htela da ga ubije.

„To je bila jedna od mnogih pretnji smrću koje dobijam svaki dan. Tajna služba me je izvestila o ukrajinskoj grupi koja planira atentat na mene. Drago mi je što je to doprinelo da se pronađe arsenal nekih ludaka“, rekao je Salvini, koji je poznat po svojim jakim pro-ruskim stavovima, prenosi Ansa.

Italijanska policija privela je juče trojicu muškaraca, među kojima i jednog koji je povezan sa neofašističkom političkom strankom, nakon što je otkrila veliku količinu oružja, uključujući raketu vazduh-vazduh francuske proizvodnje, kao i materijal sa nacističkim simbolima.

Policija je saopštila da je to otkriće rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini. Italijanska policija i Tužilaštvo saopštili su da je informacija o postojanju zavere da se izvede atentat na Salvinija potekla od bivšeg agenta KGB, ali da za to nisu pronađeni dokazi.

U saopštenju se navodi da je do otkrivanja pokušaja prodaje rakete vazduh-vazduh došlo zahvaljujući nadgledanju pet Italijana, bivših policajaca bliskih Azovskom bataljonu. Inače, zapadni mediji su u prvim izveštajima požurili da uhapšenu grupu povežu za Rusijom. Prema tim pogrešnim navodima, među kojima je bio i Si-En-En, oni su uhapšene Italijane povezali sa „proruskim separatistima u Ukrajini“, umesto sa suprotnom stranom, kako je navela italijanska policija.

Kada ih je kontaktirao RT, predstavnici italijanske policije rekli su da se u prvom izveštaju potkrala greška, a tvrdili su i da policija nije navela na kojoj strani su se uhapšeni Italijani borili. Međutim, kako navodi RT, prvobitno saopštenje policije, kao i predstavnik policije na pres-konferenciji, naveli su da je reč o neonacističkoj grupi“.

Vođa protivterorističke službe policije Torina Luiđi Spina rekao je da je italijanska grupa pomagala „ukrajinskim nacionalističkim grupama u borbama protiv proruskih snaga u Donbasu“, preneo je novinar lista Il Đornale Vivaldeli. Među uhapšenim muškarcima je Fabio Del Berđolo, bivši inspektor koji se na izborima za italijanski Senat kandidovao ispred neofašističke stranke Forca nuova.

Policija je u raciji zaplenila automatske puške, pištolje, sačmare sa nacističkim obeležjem, kao i jednu raketu, koju je grupa navodno dobila od Katara. Iz katarskog ministarstva spoljnih poslova za Rojters su rekli da je raketa francuske proizvodnje nekada bila u posedu vojske te zemlje, ali da je pre 25 godina prodata „trećoj prijateljskoj zemlji“.

 

Izvor Večernje novosti, 17. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u