Конгрес САД поново притиска Србију због браће Битићи

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи”, наводи се, између осталог, у резолуцији

Спољнополитички одбор америчког Конгреса поново је у среду усвојио резолуцију којом од Србије тражи да реши случај убиства тројице браће Битићи, Иљија, Агрона и Мехмета, који су били амерички држављани.

Како је пренео приштински лист Бота сот, резолуција је поново усвојена с циљем да се на Србију изврши притисак да се убице браће Битићи приведу правди.

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било који други злочин у вези са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине“, наводи се, између осталог, у резолуцији.

Конгрес сматра да би Србија решење ових убистава требало да постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које се верује да су одговорни за овај злочин. Наводи се и да би напредак у решавању овог случаја требало да „остане значајан фактор који одређује даљи развој америчко-српских односа“. Иста резолуција усвојена је прошле године у овом одбору, али је морала да буде потврђена из процедуралних разлога.

 

Извор Спутњик, 18. јул 2019.