Русија Турској нуди авионе Су-35 као замену за америчке Ф-35

"Уколико Турска изрази жељу, ми смо спремни са испоручимо тој земљи ловце Су-35", истакао је Чемезов

Русија је изразила спремност да Турској испоручи вишенаменске ловце Су-35 ако Анкара то буде желела. Ово је изјавио шеф руске одбрамбене корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов, наводи Спутњик.

„Уколико Турска изрази жељу, ми смо спремни са испоручимо тој земљи ловце Су-35“, истакао је Чемезов. Су-35 је вишенаменски ловац генерације 4++, што значи да је по својим карактеристикама изузетно близу авионима пете генерације.

Претходно је председник САД Доналд Трамп, коментаришући испоруку руских противваздушних система С-400 Турској, рекао да Анкара више не може да рачуна на куповину америчких авиона Ф-35. Подсетимо, Русија је већ послала 15 авиона са компонентама ПВО система С-400 Турској, у складу са уговором о куповини четири дивизиона ових ракетних комплекса, укупне вредности 2,5 милијарде долара.

С тим у вези, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је тај уговор најважнији документ који је Турска потписала у својој историји.

ТУРСКА РЕАГОВАЛА НА НАЈАВУ ИСКЉУЧЕЊА ИЗ ПРОГРАМА Ф-35
Непоштено је да Турска буде избачена из програма у ком је партнер, а тврдња да ЋЋе С-400 ослабити Ф-35 је нетачна, наводи Анкара. Одлука службеног Вашингтона да избаци Турску из програма развоја ловачких авиона Ф-35 је против духа НАТО-а, саопштило је турско Министарство спољних послова. Анкара је позвала Алијансу да поништи своју одлуку.

„Овај једнострани корак коси се с духом Алијансе и нема никакво легитимно оправдање. Не само да је непоштено да Турска буде избачена из програма у ком је партнер, већ је и тврдња да ће С-400 ослабити Ф-35 — нетачна“, наводи се у саопштењу Министарства.

Турска је прошле недеље почела да добавља делове руског ракетног система С-400, што је довело до одлуке Вашингтона да суспендује Турску из програма Ф-35. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће системи С-400 бити у потпуности инсталирани до пролећа 2020. године.

 

Извор Спутњик/Б92, 18. јул 2019.