В. Ђукановић: Због појединаца из СНС суспендујем све страначке активности

Члан Председништва СНС-а Владимир Ђукановић је на свом блогу написао да суспендује све своје страначке активности

Догодило се оштро обраћање Александра Вучића према страначким функционерима ономад на седници главног одбора СНС у “Шумицама”. Све је био у праву, што би наш народ рекао – од А до Ш. Догодило се и то да су сви ћутке погнули главе, посебно они који су се препознали у његовим замеркама. Догодило се и то да му управо ти прозвани највише аплаудирају због обраћања, јер су тиме мислили да су купили даљи опстанак. Написао сам већ и то – да им је Вучић тог дана пред све њих ставио кофу измета да поједу због својих недела на очиглед комплетног аудиторијума, они би то у сласт учинили и аплаудирали му, јер ништа изгледа није битније од чувања фотеље. Оно што је поразно, а то је чињеница да су после прозивке када су видели да последица нема, прозвани наставили са старом праксом. Схватили су да је оштра критика отишла у ветар, а њихове фотеље остале непољуљане.

Ту долазимо до кључне тачке која ме у огромној мери дистанцира од даљих активности унутар Српске напредне странке. Суштина је у томе да не желим да се борим за оне које је Вучић директно прозвао за најгоре могуће бестидности. Тим људима поручујем да ми једноставно нисмо исто, нити ћемо икада бити. Мука ми је од тога да најпре Вучић, а потом и свако од нас ко срцем воли Српску напредну странку, мора стално њихове глупости и свињарије да правда по медијима и да троши сопствени кредибилитет. Најгоре од свега је то да такви готово никада немају последице због онога што су учини, па када бура прође они наставе по старом правећи од свих нас идиоте. За такве више не да не могу, него нећу да се борим.

Сећам се као да је јуче било када нам се Александар Вучић обратио по преузимању власти на једној од седница главног одбора и када је још тада изразио бојазан да нам странка не постане оно што је била Демократска странка док је владала, а то је предузеће. Због оних које је прозвао плашим се да клизимо ка том сценарију. Бескрајно подржавам и волим Александра Вучића најпре као човека, али ово је тачка где нема назад, баш из разлога да не бисмо постали предузеће. Јавност мора јасно да види – или ће Вучић показати одлучност према особама које је прозвао, или да знамо да су онда они далеко јачи од читавог система, па да ми остали то спознамо како не бисмо испадали будале. Постоји граница преко које се не може прећи.

Елем, ако је истина све оно што је у “Шумицама” Вучић изговорио, а нема дилеме да јесте, ред је да прозвани најхитније буду смењени, именом и презименом прозвани, да буде обелодањено шта су урадили, па чак неки од њих и да буду ухапшени о чему свакако тужилаштво има задњу реч. Такви не могу више ништа битно да представљају у Српској напредној странци, нити у својим локалним самоуправама, јер нема никаквог смисла да честит и поштен свет буде њихов талац и да црвени због њихових недела. Од момента изнете критике прошло је сасвим довољно времена, а пошто видим да још нико није смењен, лично себе суспендујем из свих даљих страначких активности, јер не желим да будем раме уз раме са прозванима. За мене то није хигијенски.

Прихватам да је можда Александар Вучић и мене прозвао у свом обраћању, али нека ми се онда то каже у лице и ја одмах одох. Уколико нисам међу прозванима, е онда тражим да се прозвани смене или да се натерају сами оставке да дају. Трећа опција не постоји. Трећа опција је прављење компромиса са корумпираним и бахатим ликовима у нашим редовима, а ја на ту врсту компромиса нисам спреман. С обзиром да политичке амбиције немам, те да ме за политичке функције баш брига, мени није проблем да овако јавно изнесем свој став. Да ли ћу због тога имати последице, такође ме не дотиче. Уколико неко мисли да је погрешно ово што пишем, нека одмах дају предлог да будем искључен или нека ми се то каже и ја без проблема и буке одох. Свој став износим јер нећу више да ме било ко трпа у кош са онима које је председник странке онако брутално обележио на седници главног одбора. Нећу себе да доводим у идиотске ситуације да ме у ТВ емисијама или било којим полемикама политички противници прозивају за скандале тих људи. Нећу да такви руже и каљају име Српске напредне странке. Нећу да долазим у позицију да будем приморан да их браним, јер одбрану не заслужују. Нисам дужан то да радим и не занима ме. Хоћу да такви лете из странке и са свих функција, или обрнуто, нека летим ја и сви који размишљају као моја маленкост. Тада ће ми бити јасно да сам заправо лично прозван и да сам ја тај који странци ствара проблеме, јер сам корумпиран, бахат, возим бесна кола, стављам ротације, носим фирмирану и скупоцену гардеробу, ципеле и торбе. Као такав немам шта да тражим у странци и да јој правим муку и најбоље је да ме странка јавно обележи и да се торњам.

Да се разумемо, заиста немам никакав проблем да прихватам како понекад претерујем, да чиним штету странци својом својеглавошћу, понекад и екстремним иступима, неретко и неслагањем са оним што странка званично заступа. Једино што не прихватам је да ми неко каже да сам нешто негде украо, да сам корумпиран или да се нисам регуларно школовао, а чини ми се да је Вучићева никад оштрија критика баш према таквима била уперена и надам се да не грешим у процени. За такву прозивку на мој рачун у стању сам и да се потучем.

Живим у стану својих родитеља већ 40 година, што и није баш за похвалу, али тако је, возим аутомобил породични аутомобил шест година стар, радим поштено од јутра до мрака, учио сам годинама, а и данас учим и сваку своју оцену крваво сам зарадио да бих данас могао да се бавим адвокатуром. Од богатства имам супругу и троје деце и радије бих се убио него да као глава куће будем обележен нечим нечасним. Зато, отворимо карте и хајде да се прионе на посао. Прозвани ликови од стране Вучића на једној страни и моја маленкост, а уједно и сав честити свет кога има у огромној већини у Српској напредној странци, на другој страни, не можемо да будемо исто. Ми смо два различита света. Странка мора коначно да крене са чишћењем од оних које је председник прозвао. Док се не крене са тим послом све своје страначке активности суспендујем у потпуности по цену да више никада ништа не будем у тој странци и по цену да будем избачен. Мање речи, више дела!

 

Извор Блиц/ozbiljnaanalitika.blogspot.com, 16. јул 2019.