Болтон у разговору са Дачићем: САД за што скорији наставак дијалога о Косову

Болтон је посебно истакао решеност актуелне администрације САД да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон је, у разговору са првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, истакао решеност актуелне администрације САД да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Током разговора у Вашингтону, на маргинама Министарске конференције посвећене верским слободама, министар Дачић изразио је интерес Србије да се билатерални односи са Сједињеним Америчким Државама додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво двеју земаља у оба светска рата, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Сложивши се са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, саветник за националну безбедност Џон Болтон посебно је истакао решеност актуелне администрације Сједињених Америчких Држава да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Шеф српске дипломатије искористио је састанак да изрази опредељеност Републике Србије, као гаранта регионалне безбедности и стабилности, ка њиховом даљем јачању и у том смислу пренео спремност наше земље на отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама, наведено је у саопштењу које преноси Танјуг.

ДАЧИЋ: САД ЗНАЈУ ДА ПРОБЛЕМ НИЈЕ У БЕОГРАДУ НЕГО У ПРИШТИНИ
Сједињене Америчке Државе не сматрају да је питање Косова завршено, него мисле да треба да се постигне договор који је прихватљив и за Београд и за Приштину, а то је наравно и наша позиција, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић после разговора са америчким саветником за националну безбедност Џоном Болтоном у Вашингтону.

„Болтон је говорио да САД желе да помогну да се дође до решења, ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али неко треба да изврши притисак на Приштину да укине таксе”, рекао је Дачић за РТС.

Без обзира што неки наши људи мисле да се позиција САД према Косову није довољно променила, што бисмо ми волели да је она принципијелно другачија што се тиче независности Косова, ми то не можемо да променимо, али се ипак нешто променило, казао је шеф дипломатије.

„Оно што се променило то је да САД више не прате тај, како је Болтон рекао, аутопилот спољне политике од пре 20, 30 година и да граде креативан приступ да се нађе компромисно решење”, нагласио је Дачић.

Дачић, који је учествовао на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода која се одржава у Вашингтону, оценио је да је значајно што је до састанка са Болтоном дошло зато што, како каже, није примао друге министре који су дошли у Вашингтон, већ само оне који су од значаја за неке приоритете америчке спољне политике, што потврђује да је проналажење компромисног решења за КиМ високо на листи спољнополитичких приоритета администрације америчког председника.

„Састанак је био изузетно користан, разменили смо мишљење о блокади дијалога где они знају да проблем није у Београду него у Приштини и да ће покушати да учине све што могу да се тај дијалог одблокира”, рекао је Дачић.

За нас је, како је додао, то веома битно зато што ми сматрамо да треба да буду укинуте таксе да би дошло до наставка дијалога.

„Они сматрају да би проналажење компромисног решења било од значаја за регионалну стабилност, а самим тим се налази високо на линији спољнополитичких приоритета САД”, навео је он. Дачић је казао да су током разговора са Болтоном за Србију изречене позитивне оцене о ономе што Србија ради, преноси Танјуг.

СУСРЕТ СА РИКЕРОМ
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, разговарао је у Вашингтону са вршиоцем дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филипом Рикером.

Дачић и Рикер су се кратко састали и 11. јула у Лондону, на маргинама Глобалне конференције за слободу медија, када је договорено да се поново састану у време конференције у Вашингтону.

 

Извор Политика, 18. јул 2019.

АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ: РЕШЕЊЕ КОСОВА ЗАВИСИ ОД ЛИДЕРА
Решавање питања Косова најпре зависи од лидера у Београду и Приштини, а не администрације САД, оценили су за Глас Америке америчке дипломате. Актуелне и бивше америчке дипломате задужене за Балкан учествовале су на конференцији о односима САД и Централне Европе у Атлантском савету у Вашингтону.

Вршилац дужности помоћника државног секретара САД задужен за Европу и Евроазију Филип Рикер рекао је за Глас Америке да је доста времена седео за преговарачким столом Београда и Приштине и да зато верује да обе стране имају добру вољу да се врате дијалогу. Што је и предуслов за потенцијални амерички ангажман.

„САД су апсолутно спремне да се укључе, о томе сам баш разговарао са државним секретаром Мајком Помпеом, желимо да видимо помак. Али то не то можемо да урадимо уместо вас. Косово и Србија треба заједно да одлуче о томе да су спремне да се врате дијалогу. Ми блиско сарађујемо са партнерима у ЕУ. Охрабрујем Србију и Косово да нађу начин да изађу из ове ситуације. Знам да су способни за то“, казао је први човек у Стејт департменту за Балкан.

Да све зависи и од актера на терену, а не одлука америчке администрације сматра и бивша саветница потпредседника САД Мајка Пенса за Балкан, Моли Монтгомери.

„Ова администрација има чврст став по питању, рецимо, тарифа, али много зависи и од лидера. САД и ЕУ су спремне да подрже договор. Али, као што смо видели у случају Преспанског споразума, успех у овим ситуацијама зависи од спремности лидера да се договоре и храбрости да донесу тешке одлуке”, оцењује Монтгомери за Глас Америке

„То је двосмерна улица. Србија и Косово морају да раде на постизању договора, међусобном признавању и развијању добросуседских односа. То је добро за политичку стабилност, безбедносну ситуацију, економски просперитет и грађане у региону“, сматра Курт Вокер, дипломата који се дуго бавио Балканом, специјални изасланик САД за Украјину и члан Мекејн института.

Предуслов за то је обнављање дијалога. Београд неће да преговара док се не укину тарифе на српску робу што Приштина одбија да учини јер тврди да су оправдане. Данијел Фрид, бивши дипломата који је службовао на Балкану, каже да види излаз и саветује да се не праве грешке из прошлости.

„Када обе стране упадну у замку, излаз је у тражењу амбициознијег решења. Проблем тарифа треба да буде део већег пакета. Гледајте на ствари широко, Југославија се распала због уског погледа на свет. Да није било тако, Југославија би данас била богата земља, чланица ЕУ и НАТО-а. Срби морају да одустану од Косова, то је готово. Косово мора да схвати да под њиховом заставом нису само Албанци, већ сви они који ту живе и у томе је будућност”, закључује Фрид.

 

Извор Танјуг/Б92, 18. јул 2019.