Фон дер Лајен: Европска унија у више брзина би само заоштрила поделе

Фон дер Лајен је то рекла неколицини листова у ЕУ и такво виђење будућности ЕУ се знатно разликује од ставова Париза и још неких чланица

Нова председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен је изјавила да није присталица Европске уније „у више брзина“, различитих степена интеграције и оценила да би то „само заоштрило поделе“ унутар Уније.

Фон дер Лајен је то рекла у интервјуу неколицини листова у ЕУ и такво виђење будућности ЕУ се знатно разликује од ставова Париза и још неких чланица да Унија изнутра мора да створи „чврсто језгро“ осетним јачањем еврозоне да би се превазишле садашње поделе и кризе.

Председница ЕК је подвукла да „постоји питање око којег је Европа схватила поруку, време истиче, долазимо до тачке без повратка, а то значи да морамо платити високу цену за смањење штетног гаса CO2, уложити у развој зелених енергија“. И, како је предочила, „зајамчити равноправан прелазак“ на зелену енергију, без чега би ЕУ технолошки заостала и само гомилала губитке, уз праведнију социјалну расподелу привредног раста.

Преуређење и стабилизација Уније, уз такође могуће стварање „Европе у више брзина“, су, по уверењу више чланица ЕУ, предуслов и да се потом види кад би у чланство могла бити примљена нека нова земља.

Новоизабрана председница ЕК је претходно изјавила да „подржава што је више могуће снажније везе“ Западног Балкана и ЕУ, „јер је у обостраном интересу да будемо отворени и конструктивни, широких видика… с тим да се реформе спроведу да би врата била отворена“.

На питање да ли је забринута због „јачања уплива Русије на Европу“, Урсула фон дер Лaјен је узвратила да „јесмо сведоци помало непријатељског држања Русије… и ми са становишта наше снаге морамо задржати санкције и уједно понудити дијалог“ Москви.

Председница ЕК, за коју су приликом избора у Европском парламенту гласали и посланици земаља са истока ЕУ јер сматрају да она има „одлучан став према Москви“, навела је да „Русија крши међународне законе, попут припајања Крима и настоји да унесе што веће поделе у ЕУ“.

Замољена да каже како гледа на притиске и претње САД да ће Европској унији увести и санкције, Урсула фон дер Лајен је узвратила да би „желела да ЕУ и САД уједине снаге у сучељавању са заједничким такмацима“, а не да се туку једни с другима.

 

Извор Бета/Н1, 19. јул 2019.