САД обориле ирански дрон у међународним водама

Ирански дрон се, како јe Трамп нaвеo, налазио на мање од 1.000 јарди од америчког разарача у Ормускoм мореузу

Председник САД Доналд Трамп је саопштио да је са америчког разарача „Боксер“ уништен ирански дрон у Ормуском мореузу. Техеран одговара да нема информацију о обарању. Ирански дрон се, како јe Трамп нaвеo, налазио на мање од 1.000 јарди од америчког разарача у Ормускoм мореузу.

“ ‘Боксер’ је био у одбрамбеној акцији због дрона који је дошао веома близу, приближно на 1.000 јарди, игноришући више позива да одступи. Био је претња за безбедност брода и његово особље“, рекао је Трамп додајући да је беспилотна летелица моментално уништена. Оценио је да је то последњи у низу провокативних потеза Техерана против бродова који се крећу у међународним водама.

„САД задржавају право да бране своју посаду, објекте и интересе, и позивају све нације да осуде покушај Ирана да наруши слободу пловидбе и глобалне трговине. Такође, позивам друге нације да заштите своје бродове који пролазе кроз Ормуз и да сарађују с нама у будућности“, истакао је Трамп.

Из Пентагона је саопштено да се инцидент догодио око десет ујутру по локалном времену, док је „Боксер“ био у међународним водама и спроводио планирани пролазак кроз Ормуски мореуз, када му се на претећу близину приближио ирански дрон.

Америчка беспилотна летелица је у јуну оборена у међународном ваздушном простору над Ормуским мореузом. Иранска револуционарна гарда је тада поручила да је дрон полетео из америчке базе на југу Персијског залива и угасио опрему за идентификацију, што је кршење правила у авијацији. Трамп је тада поручио Ирану: Направили сте велику грешку.

ТЕХЕРАН: НЕМАМО ИНФОРМАЦИЈУ О ОБАРАЊУ
Ирански шеф дипломатије, који је у то време био у седишту Уједињених нација у Њујорку, нема информације о обарању беспилотне летелице.

„Питање обарања нашег дрона је и даље под истрагом. На основу последњих информација које сам добио из Техерана, апсолутно немамо информација о томе да смо изгубили дрон“, рекао је шеф дипломатије Мухамед Џавад Зариф.

Инцидент, који иранске власти нису потврдиле, догодио се у дану када су ирански државни медији објавили да је Иран запленио танкер у Ормузу за који се верује да припада Уједињеним Арапским Емиратима. Иранска државна телевизија није објавила више детаља о заплењеном танкеру осим да је брод имао 12 чланова посаде и да је заплењен због наводног кријумчарења око милион литара горива.

 

Извор Еј-Би-Си/Ројтерс/РТС, 18. јул 2019.