Украјина пред изборима: Зеленски на 50 одсто, на другом месту проруски кандидат

Странку која је добила име по комедији у којој је играо Зеленски, подржава 52 одсто Украјинаца који желе да изађу на изборе

Странка председника Украјине Володимира Зеленског “Слуга народу” према анкетама има највише подршке уочи парламетарних избора који ће се одржати у недељу.

Зеленски који је, када је у мају дошао на функцију председника, био суочен са великим бројем противника у парламенту, затражио је превремене изборе за украјински парламент како би освојио већину која ће му помоћи у обећаној борби против корупције и у осталим реформама, пише новинска агенција АП.

Према истраживању које је радио кијевски Институт за социологију, странку која је добила име по комедији у којој је играо Зеленски, подржава 52 одсто Украјинаца који желе да изађу на изборе. Странка на чијем је челу један од најближих сарадника председника Русије Владимира Путина, тајкун Виктор Медведчук према анкетама налази се на другом месту са 10 одсто.

Партија Зеленског жели да настави са прозападним курсом и води земљу ка Европској унији и НАТО-у, заједно са пакетом економских реформи. “Позиција народа Украјине је усмерена ка Европи и биће погрешно то поново разматрати”, рекао је лидер партије “Слуга народу”, Дмитро Разумков за АП. Из те партије кажу да желе да се фокусирају на оживљавање реформи против корупције које су успорене за време Порошенкове владавине.

Са друге стране, Медведчук је рекао да је за Украјину прави курс да побољша односе са Русијом, који су нарушени након руске анексије Крима 2014. “Уколико не обновимо економске односе са Русијом нећемо моћи да пребродимо економску кризу која настравља да се погоршава”, рекао је он за АП. Разумков је рекао да ће његова партија да сарађује са Русијом на решавању конфликта како би се постигао мир на истоку, али “не по сваку цену”.

 

Извор АП/Бета/Б92, 18. јул 2019.