Вучић: Оставка Харадинаја политички трик

Он је истакао да Србија поводом оставке Рамуша Харадинаја треба да реагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије

Председник Александар Вучић каже да је оставка косовског премијера Рамуша Харадинаја политички трик, којим може да добије још већу популарност. Истакао је да нема разлога за радост и еуфорију, као и да Србија треба да реагује смирено иако ће, како је упозорио, положај Срба на КиМ бити још тежи него до данас.

Александар Вучић је у обраћању јавности истакао да Србија поводом оставке Рамуша Харадинаја треба да реагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бивше Југославије. Зато разумемо радост, али и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине“, рекао је Вучић.

Ипак, истиче Вучић, разлога за радост и еуфорију нема када се сагледавају све чињенице и све последице, а посебно како ће се односити и Албанци и међународна заједница према српском народу и Србији.

„Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик којим он може да добије још већу популарност и прегази политичке противнике што ће довести до још већег екстремизма. Тако да Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Косово, а да су остали недостојни тог вође који их води у светлу будућнoст“, рекао је Вучић.

Истовремено, како каже Вучић, имамо ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и неалбанским становништвом.

„Могли сте да видите плејаду албанских политичара који су говорили о величанственом Харадинају стремећи даље уједињавању и наставку за нас трагичне приче о Великој Албанији на чему већ нескривено раде“, рекао је Вучић.

Додао је да ће положај Срба и свакодневни живот бити још тежи. „Долази до додатне хомогенизације Албанаца до даље екстремизације њихових ставова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће, за оно што се дешава Харадинају“, навео је Вучић.

Нагласио је да ће Србија посветити још већу пажњу опастанку, животу и безбедности српског народа на КиМ. „Наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу, на Србију“, истакао је Вучић.

Указао је да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности и истиче да је то чињеница, а не фарса као за неке у међународној заједници.

„Плашимо се да политички развој догађаја на Косову иде у смеру за даљим одлагањем разговора и дијалога са Приштином“, рекао је Вучић.

„ХАРАДИНАЈ СЕ ВРАЋА КАО ХЕРОЈ, РАСТЕ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ“
Вучић је изразио уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштен, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвсотручити“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. „Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру“, додао је Вучић.

„За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе које су створиле ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог“, нагласио је Вучић.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, истакао је Вучић.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њихови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је Вучић.

Навео је пример да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек на сваком месту, а сада се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, рекао је Вучић.

„ПРИТИСЦИ ЋЕ ЈАЧАТИ, ТРАЖИЋЕ ПРИЗНАВАЊЕ“
Председник је рекао да се наредних два, три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова

Вучић је у обраћању јавности нагласио да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља. „То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе“, поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, као и да многе балканске земље то разумеју.

„Знам да су Светозар Марковић и краљ Александар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија“, истакао је Вучић.

Указао је да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима. Све велике силе, како је указао, учествоваће без разлике у складу са својим интересима.

„Овде имамо ми интерес на Балкану“, рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема кажу да не можемо у ЕУ.

Само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ. „Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада“, истакао је председник.

Додао је и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800.000 Албанаца. „Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150.000 мање, о томе не говорите“, упитао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је председник и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

„Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан“, поручио је Вучић.

„ИДУЋЕ НЕДЕЉЕ НОВА ВЕЛИКА ИНВЕСТИЦИЈА У ЖЕЛЕЗАРУ“
Председник Александар Вучић најавио је нову инвестицију од 80 милиона долара, идуће недеље, у Железару у Смедереву. Вучић је рекао да је нова инвестиција залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

„Ова вест од наших кинеских пријатеља је дивна. Мислим да ћемо тим поводом у уторак или среду боравити у Железари“, истакао је Вучић најваљујући да ће бити још неких добрих инвестиционих вести у наредном периоду.

 

Извор Танјуг/РТС, 20. јул 2019.