На Јарињу ухапшен Србин којег Приштина оптужује за ратни злочин

На прелазу Јариње привремене приштинске институције ухапсиле Србина Горана Станишића, под оптужбом за наводне ратне злочине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да је након обраћања председника Србије Александра Вучића почео предвидив и очекиван притисак и хајка на Србе на Косову, наводећи да су на административном прелазу Јариње привремене приштинске институције ухапсиле Србина Горана Станишића, под оптужбом за наводне ратне злочине.

Према расположивим информацијама, Станишић, који је ухапшен са својом супругом и сестром, одвезен је за Приштину, наводи се у саопштењу.

Горан Станишић је расељено лице са Косова и од 1999. године живи у селу Међулужје код Младеновца, у ком живи и Богдан Митровић, симбол хапшења на основу тајних оптужница Приштине и лажних сведочења косметских Албанаца. Станишић је често долазио на Косово, последњи пут пре месец дана, и до јуче никаквих проблема није имао приликом преласка административних прелаза.

„Само неколико сати пошто је председник Србије то најавио, почео је предвидив и очекиван притисак и хајка на Србе на КиМ. Очигледна је намера Приштине да се, због позива вођама терористичке ОВК за Хаг, направи својеврсна контратежа, зарад смиривања сопствене јавности, али и како би пред међународним институцијама и медијима поново покушали да стварају лажну слику о Србима као злочинцима”, нагласио је директор Канцеларије за КиМ, преноси Бета.

Додао је да је хапшење Станишића „још један у низу примера застрашивања Срба у циљу довршетка етничког чишћења јужне српске покрајине, нарочито севера Косова и Метохије”.

„Сви они којима је то циљ морају да знају да ни овај, као ни бројни слични ранији покушаји, неће сломити чврсту вољу српског народа да остану и опстану на својим огњиштима, уз снажну подршку своје државе Србије”, казао је Ђурић, наводи се у саопштењу.

Он је најоштрије осудио хапшење Станишића и „активирање некаквих тајних спискова и лажних оптужница привремених приштинских институција” и затражио његово хитно пуштање на слободу. Канцеларија за КиМ и Република Србија обезбедили су сву правну помоћ породици Станишић, наведено је у саопштењу.

СТАНИШИЋУ ОДРЕЂЕНО ПОЛИЦИЈСКО ЗАДРЖАВАЊЕ ОД 48 САТИ
Расељеном Србину Горану Станишићу из села Горња Гуштерица, општина Липљан, који је јуче ухапшен на Јарињу због сумње да је извршио ратни злочин на Косову и Метохији, одређено је полицијско задржавање од 48 сати, рекао је Танјугу његов бранилац Миро Делевић.

Према његовим речима, сутра по подне требало би да се зна да ли ће му бити одређен и притвор. У том року такође треба да буде саслушан пред Специјалним тужилаштвом у Приштином, додао је адвокат.

 

Извор Политика, 21. јул 2019.