Блиц: Харадинај се отео контроли

"Харадинај се отео контроли, чак и када је о Американцима реч. Апсолутно није хтео да слуша ничије сугестије", наводе дипломатски извори

Оставка Рамуша Харадинаја одблокираће и рестартовати преговоре Београда и Приштине, сазнаје Блиц. Таксе које је увела влада у Приштини биће привремено суспендоване.

Рамуш Харадинај поднео је неопозиву оставку на месту председника владе у Приштини, а као разлог навео је то што је добио позив да да исказ пред Специјалним судом у Хагу, у својству осумњиченог за ратне злочине. Према сазнањима Блица, у последњих неколико месеци већ је испитано око 20 сведока у случају против Харадинаја.

Суштински преговори Београда и Приштине о будућности Косова већ дуже време су блокирани због увођења такса на робу из Србије на којима је инсистирао Рамуш Харадинај.

Према сазнањима Блица, Харадинају је сугерисано из свих центара моћи да таксе суспендује како би Београд и Приштина опет сели за сто. Током периода који је провео на челној функцији у приштинској влади Харадинај је био изричити противник било какве коркеције граница и компромиса између Београда и Приштине.

– Харадинај се отео контроли, чак и када је о Американцима реч. Апсолутно није хтео да слуша ничије сугестије. Такав агресиван став и потези који су уследили, Београд и Приштину су водили у стање замрзнутог конфликта, који прате спорадични инциденти на терену – каже извор Блица из дипломатских кругова у Приштини.

Он додаје да је Харадинај одбијао и разговоре са косовским председником Хашимом Тачијем и председником приштинског парламента Кадријем Весељијем.

Проблеми су се прелили и на међународни план и трајали су месецима, док са друге стране Европсљани укљкучени у дијалог, али и Американци желе решење косовског питања.
– Рамуш Харадинај могао је у Хагу да оде и као сведок. Од како је фомиран Суд за злочине ОВК промењен је тужилац и сада је на челу тужилац који практично одговара америчкој администрацији – каже извор Блица.

Харадинај као осумњичени у Хагу је – или привремено чишћење политичке сцене у Приштини или је међународна заједница кренула у трајно чишћење – што ћемо видети по наредим осумњиченима.

КО МУ ЈЕ ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО?
Предмет спекулација у Приштини је ко је Харадинају дао зелено светло, а са њим и гаранције да таксе и инститирање на „целовитом, независном Косову“ гура месецима, а како се испоставило и до своје оптужнице, која је, судећи по Харадинајевом понашању јуче у Приштини били непријатно изненађење и шок и за њега самог.

– Према доступним подацима разних служби Харадинај се ослањао на Британце. То, међутим, не значи и да су они, мимо свих тежњи Европе и Америке, агресивно инсистирали на ставовима које је Харадинај пропагирао – каже дипломата.

Дан након објаве да одлази у Хаг, Харадинај је на Косову херој. Последњих годину дана његова популарност је расла. За разлику од њега, рејтинг Хашима Тачија је падао. Изненадни одлазак премијера у Приштини у својој позадини има и покушај да се Хашиму Тачију изнова отвори простор гласачког тела.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ДИЈАЛОГОМ?
– Несумњиво, преговори ће бити одблокирани, а наредни састанак Београда и Приштини требало би да се догоди у септембру – каже извор Блица.

У ком ће се правцу кретати преговори Београда и Приштине, зависиће искључиво од тога у ком ће се степену САД укључити у преговоре. Према досада познатим, јавним, али и незваничним сазнањима, Американци немају проблем са корекцијом граница. Оштри противник таквих идеја је Немачка.

Према замисли западних сила, Београд и Приштина требало би да потпишу такозвани „споразум о споразуму“ који подразумева још једном дату реч за спровођење Бриселског договора, али и Приштину у међународним инсититуцијама.

 

Аутор Жељка Јевтић

 

Извор Блиц, 20. јул 2019.