Фон дер Лајенова попушта Мађарској и Пољској?

ЕК види опасност за правну државу у реформи правосуђа у Пољској; Фон дер Лајенова позива на дијалог и разумевање уместо казне

Будућа председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најављује блажи тон према Пољској и Мађарској. „Нико није савршен“, каже. Да ли је то противуслуга за подршку на гласању у Европском парламенту?

Европска комисија (ЕК) је Пољској поставила ултиматум. Пољска би морала да у наредна два месеца преради неке одредбе у правном систему те земље јер нису у складу са принципом правне државе у ЕУ.

Реч је о томе да се пољским судијама прети дисциплинским поступком, уколико затраже мишљење Европског суда што је једно од основних права у ЕУ. Ако се то правило у Пољској не промени, ЕК ће повести поступак против званичне Варшаве – бар је тако најављено прошле среде.

Два дана касније су стигли помирљиви тонови из Берлина. Ускоро најважнија жена Европске уније, будућа председница ЕК Урсула фон дер Лајен, се у интервјуу за Зидојче цајтунг заложила за више разумевања з источноевропске земље попут Пољске. „Ми бисмо сви морали да научимо да је пуна владавина права у једној држави увек наш циљ, али нико није савршен“, рекла је немачка демохришћанка.

РАЗГОВОР УМЕСТО КАЗНИ?
ЕУ од 2017. води против Пољске процес због повреда споразума Уније. Европска комисија види опасност за правну државу у реформи правосуђа у Пољској, коју је спровела конзервативна влада. У најгорем случају земља би могла да изгуби право гласа у Европској унији. Фронтови су од тада жестоко супротстављени.

Потребна је дебата са мање емоција и више суштине, упозорила је Фон дер Лајен у интервјуу минхенском дневнику. Тиме је она дала другачији тон у односу према Пољској: дијалог и разумевање уместо претњи и казни.

Милан Нич из Центра „Роберт Бош“ за централну и источну Европу поздравља ове речи. „Наравно да бисмо морали од свих држава да очекујемо да се поштује правна држава. Али, дебата око Пољске је била веома ватрена.“

Још увек актуелни шеф ЕК Жан-Клод Јункер је једном предложио да се кршење принципа правне државе казни краћењем давања из буџета ЕУ. За Фон дер Лајен је то „последње средство након многих степеница које долазе пре тога“.

Жестоки одговори ЕК до сада нису имали много успеха. До сада је само Европски суд могао да уздрма Пољску. Овај суд је 2017. зауставио усвајање закона који је предложила пољска влада и којим је требало да буде уведена старосна граница за судије Уставног суда Пољске. Критичари сматрају да је влада на тај начин само хтела да се ослободи неких судија

На крају је Варшава допустила да се пензионисане судије врате на посао. „Сву лепоту Европе показује то када ову независну институцију поштују све чланице ЕУ“, рекла је о томе Фон дер Лајен. Она се заложила за нова решења уместо казни.

„Она није измислила топлу воду“, каже Милан Нич за ДВ. Већ дуго се, додаје, воде дискусије о томе да се уместо процеса против држава чланица нађу нови механизми.

ПОДЕЉЕНОСТ ЕУ
Фон дер Лајен је такође говорила о „пукотинама“ у ЕУ. Једна од њих је подела на такозване „старе“ и „нове“ чланице – оне које су ушле у Унију 2004. године или касније. Тамо често влада осећај да нису потпуно прихваћени.

Нич сматра да је велико проширење 2004, када су примљене и Пољска и Мађарска, било преурањено. „Друштва у овим државама су делом била потпуно другачија него у остатку ЕУ.“

На све то је дошла избегличка криза крајем 2015. године. „Догодила се подела Европе, што је затровало политичку дебату“, сматра Нич. Последњих година атмосферу одређују негативни стереотипи.

„Ако тако жестоко водимо расправе, као што смо их ми водили, земље и народи верују да се мисли на целу земљу када се критикују поједини дефицити“, казала је Урсула фон дер Лајен.

Ставови Фон дер Лајен су свеж ветар у односима Брисела и источних чланица ЕУ. Но услови под којима је изабрана за председницу доносе питања. Имала је танку већину од свега девет посланика на тајном гласању – да ли су то гласови из пољске владајуће странке Право и правда? Ради ли се о некој врсти трговине: гласови за попустљиви став наспрам Варшаве?

„Лицемерно је кад се посланици оних странака које нису гласале за Фон дер Лајен сада жале на Пољску. Конзервативци у парламенту ЕУ су тражили партнера како би добили већину и избегли кризу“, каже Нич.

Он не верује да ће идућа председница ЕК бити попустљива према Пољској. „Упркос пољским гласовима, она ће се залагати за владавину права и у Пољској“, закључује овај стручњак.

 

Аутор Патрик Гросе

 

Извор Дојче веле, 22. јул 2019.