Харадинај за РСЕ: Оптужнице нема, таксе остају

Он подвлачи да своја политичка уверења неће мењати, те да таксе од сто одсто на производе из Србије остају до признања косовске независности

„Било би важно да се у временском року, за око два месеца, одрже избори“, каже Рамуш Харадинај, који је пре три дана поднео оставку на место премијера Косова, у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Харадинај је оставку поднео, како објашњава зато што је за њега неприхватљиво да се пред истражитељима Специјалног суда за ратне злочине у Хагу, које га је позвало као осумњиченог, појави као премијер Владе Косова.

Он подвлачи да своја политичка уверења неће мењати, те да таксе од сто одсто на производе из Србије, које је Косово увело децембра прошле године, не би требало укидати све до признања косовске независности. Подвлачи, да тренутне околности не смеју доводити у питање функционисање правне државе на Косову, нити утицати на одуговлачење са изјашњавањем грађана.

„Не верујем да постоје разлози да се с тиме одуговлачи пуно. Важно је, не због вакума у владавини, већ је важно да се народу што пре пружи прилика да одлучи. Дакле, не треба народу да се одуговлачи са правом да одлучи. Било би важно да се у временском року, за око два месеца, одрже избори. Такве су динамике надаље и надам се да ће ићи тим током. Потребно је потом времена и да се конституише Скупштина и да се формира влада. Дакле, битно је да се све деси у потребном временском року“, каже Харадинај.

У међувремену, влада је у оставци. Шта треба да се предузме следеће у Приштини како би наступили превремени избори или како би се извршили напори за формирање нове владе?
Прво, што је веома важно, влада је у оставци, не треба да допустимо вакум, не треба да допустимо да се десе нерегуларности, било да се ради о управљању државом, по питању закона или стабилности. Срећом, стање на Косову је стабилно и функционално. Живот се наставља. Живимо у демократији и Устав је предвидео неопходне кораке у овим случајевима. Ја тренутно приводим крају званична писма за председника и председника Скупштине. Потом, Скупштина може да саму себе распусти на одређени датум, или председник може да предложи се Скупштина распусти и изборе.

Разлог зашто сам тражио изборе је зато што сам, када сам добио мандат за председника владе, поверење тражио од народа. Зато сам сматрао да је најсигурније да се мандат врати народу. Мислим да су право решење превремени избори, на основу уставних и законских временских рокова. Позивам грађане да учествују у изборном процесу и да поштују ту одлуку коју народ потом донесе.

Поменули сте да припремате писма за председника (Хашим Тачи), председника Скупштине (Кадри Весељи) и остале коалиционе партнере. Када ћете их обавестити, данас?
Радимо на изради писама. По протоколу, то су званична писма која се могу послати данас, или сутра. Разматрамо уставну основу о оставци, јер се ради о оставци без изгласавања неповерења влади. Разматрамо како то да објаснимо.

Да ли ћете председника државе и Скупштине само обавестити писменим путем, или ћете се састати са њима?
Сада пишем писмо, и видећемо како ћу деловати. Али, ја сам информисао Владу, и испоштовао сам законску основу зато што сам председник Владе. На састанку владе, на званичном састанку на дневном реду то је била последња информација. Ту су били информисани сви партнери у влади, они са којима радим, а потом сам одмах отишао у моју партију, Алијансу за будућност Косова, јер је и партија уставна и законска категорија. Контактирао сам потом и са политичким колегама. Овај званични део дописа је само како би отпочело време предвиђено за рокове, нема повратка и одлука је донета. Дакле, само како би време рокова и процедура почело да откуцава, а како би потом председник кренуо са својим роковима.

Како гледате на реакције политичких лидера на вашу оставку?
Право да вам кажем, свако је то изнео са својих становишта. Неки су били коректни, неки нису могли да се уздрже, нису схватили контекст ове оставке. Ја сам изјавио да ћу да обавим законску обавезу без икаквог оклевања и уз поштовање. А што се тиче мојих политичких уверења, изјавио сам да Косово не може да поднесе, и да хоће, цену за признање а која предвиђа поделу Косова или отварање граница Косова. Изјавио само такође да је „Додик република“ или једна република под утицајем Русије такође неприхватљива за Косово. Истовремено сам рекао да се такса неће укинути до признања.

За овакве ставове очекујем подршку, јединство без обзира на то што се ми за власт такмичимо једни против других. Ово није став владе, већ су то ставови националних интереса. Ми смо некада са онима који су данас опозиција, били опозиција и против Заједнице (Заједница општина са српском већином). Заправо, ја сам држао један принципијелан став народа, а не власти у овом случају, и надам се да онако како смо били заједно за Трепчу и за Војску, јер смо у та два случаја показали потпуно јединство, да ћемо бити заједно против поделе Косова и да нећемо допустити „Додик републику“ на Косову и да нећемо да дамо тржиште без признања.

Дакле, не укидамо таксу без признања. Ово су ставови за шта очекујем да се поштују и нема везе шта мисле о мени, али очекујем да се то поштује зарад њихових интереса, не мојих или њихових партијских. Позивам све да сарађујемо по питању тих ставова, без обзира шта су рекли тог дана или шта ће да изјаве неки други дан.

Али, те реакције након оставке нису оставиле утисак на вас?
Пазите, немам тај луксуз да се упуштам у дебате, дакле, свако говори за себе. Народ каже „свако своје разлоге и свој начин“, али веома је важно да очувамо земљу, интересе земље, национални интерес. Демократија се не зауставља, и после ових избора биће избора. Потврдиће се ко пред собом има интерес народа, а ко себе или партију. Мислим да је одбрана Косова од поделе, заштита Косова од „Додик републике“, неприхватање цене по питању признања у интересу свих нас. И Демократског Савеза Косова и покрета Самоопредељење и Социјалдемократске партије, и нас на власти. Оно што ја радим јесте изградња једног циља, дајем свима циљ путем ког можемо да будемо одрживи као народ и као држава.

„НЕМА ОПТУЖНИЦЕ“
Поднели сте оставку са премијерске позиције када вас је Специјализовано тужилаштво у Хагу обавестио да сте позвани на разговор у својству осумњиченог за ратне злочине. Да ли има и оптужнице?
Не, нема оптужнице.

Испред Специјалног суда ове недеље очекује се појављивање и осталих бивших команданата Ослободилачке војске Косова (ОВК). Да ли имате информације да ли ће они бити последњи који ће бити интервјуисани, или ће се и остали припадници ОВК позивати на разговор?
Из ранијих најава знам да је неколико њих било позвано, не знам да ли ће са тиме да се настави и колико ће их још бити. Ја сам добио позив на који ћу да одговорим, дакле, обавићу своје законске обавезе. Али, за мене је било неприхватљиво да то чиним као премијер владе, у овом случају шеф извршне власти, јер ја сам и шеф одбране, шеф правде. Нисам могао да државу одведем пред истражитеља. Из тог разлога сам поднео оставку, како би очувао част државе, председника Владе.

Ми смо млада држава и ми стварамо, да кажем, нашу државну доктрину. Нисам хтео да се Косову препише један овакав тренутак. А потом, ради се и о мојој личној части, части албанског борца. Ја сам доказао невиност два пута и зато сам донео ту одлуку.

Други званичници нису поступили као ви. У случају позива за остале званичнике, бивше припаднике ОВК-а, да ли, по вама, и они треба да учине исто?
Мислим да се ситуација сада разликује. Ја сам председник владе на дужности. Дакле, ово је чин одговорности. У држави је само један председник Владе, и било би непоштено да то урадим Косову, да један део суверенитета одведем испред истражитеље. Данас је девета годишњица када је Међународни суд правде оправдао проглашење независности Косова. Ако се сећате, два дана пре те одлуке био сам поново позван.

Дакле, ради се о борби аргумената око државе, и зато сам веома пажљив када се ради о тим аргументима јер знам колико нас је држава коштала и колико је тешко било да стигнемо довде. Не желимо ни на који начин да повредимо Косово. Косово је евроатлантско друштво, демократија, мултиетничко, недодирљиво када се ради о мултиетничким вредностима, територији и граници. Дакле, чувамо Косово и то је наш интерес.

Да ли тако треба да чине и остали?
Не желећи да успоставим један стандард за све, али то је начин на који сам ја деловао и поред чињенице да то није лако. Има многих импликација како за мене, тако и за све оне који су желели да раде свој посао. Мислим да је ово најисправнији начин да се очува Косово, част Косова, част институција али и част албанског борца.

„НЕ ДИЈАЛОГУ О ‘ДОДИК РЕПУБЛИЦИ’ “
Под овим околностима, када је Косово да владом у оставци, да ли очекујете да се настави дијалог са Београдом на неки начин?
Немамо став против дијалога. У каквој год етапи, у које год време, Косово и овако обавља своје функције. Али, дијалог је безуслован, и не дијалог о подели и „Додик републици“ (Милорад Додик, бивши председник босанскохерцеговачког ентитета Република Српска, садашњи члан Председништва БиХ, прим. ред.), већ дијалог о реципрочном признању унутар постојећих граница и о међусобном поштовању. То се односи и на тржиште, уколико се оно врати Србији, укинуће се такса у случају признања.

Управо је такса на робу из Србије је била једна од одлука ваше владе. Да ли ћете и даље бранити ту одлуку?
Да, изгледа да немам куд друго. Свестан сам импликација која је да одлука имала. Од првог дана сам видео у којим димензијама ће се те импликације десити, али, немам друго решење осим тога да је то алтернатива замена за признање, или да дамо део територије или „Додик републику“ на Косову. То је неприхватљиво за Косово. Моја понуда је тржиште за признање, а не подела или „Додик република“. Мислим да ћу остати веран томе у свим околностима, у свакој ситуацији. Ко год мисли да последице могу да нас одврате, греше, јер се ради о народу, о држави.

 

Разговарао Артон Конушевци

 

Приредила Амра Зејнели Лоџа

 

Извор Радио Слободна Европа, 22. јул 2019.