Избори у Украјини: Зеленски убедљиво води, излазност око 50 одсто

Партија „Слуга народа“ Володимира Зеленског освојила је 42,19 одсто гласова, показују прве анализе избора у Украјини

Партија председника Украјине Володимира Зеленског убедљиво води на изборима за Врховну раду са 42,19 одсто гласова, показују подаци Централне изборне комисије Украјине, након обраде 35,51 одсто гласова.

Партију „Слуга народа“ Володимира Зеленског прати странка Виктора Медведчука „Опозициони блок – За живот“, са добијених 12,75 одсто гласова. У Врховну раду ће ући још и патрија бившег председника Петра Порошенка „Европска солидарност“ и партија бивше премијерке Јулије Тимошенко „Баткившчина“ са 8,71, односно 8,15 одсто гласова.

Партија „Глас“ лидера музичке групе „Океан Елзи“ Свјатослава Вакарчука, која се према предизборним анкетама борила да пређе цензус, освојила је 6,39 одсто гласова. Коначна излазност је износила 49,84 одсто уписаних бирача.

Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је синоћ лидера партије „Голос“ да се састану како би разговарали о формирању коалиције у Врховној ради. Председник политичког савета „Опозициона платформа – за живот“ Виктор Медведчук је искључио важност формирања коалиције са партијом „Слуга народа“. Куриозитет ових избора је то да је посланица Врховне раде Надежда Савченко, која је била кандидат у изборној јединици број 51 у Доњецкој области – добила само осам гласова.

У првој анализи изборних резултата, РТ наводи да су највећи губитници – националистичке партије. Једина странка са националистичком реториком која је ушла у Парламент је Порошенкова. Остале странке са деснице, као што су „Радикална партија“ и „Свобода“ – остале су испод црте.

Гласање је показало и да су Украјинци уморни од избора – јер је излазност била тек нешто већа од 50 одсто. Као што је био случај са изборима у априлу, неколико милиона украјинских грађана који живе у Русији – нису могли да гласају на изборима, јер су им украјинске власти то забраниле.

Председник Украјине је рекао да ће му изборна победа омогућити да настави са законодавним инцијативама. Међу приоритетима је навео окончање сукоба у источној Украјини, као и размену заробљеника. РТ наводи да је Зеленски и пре избора забележио неке успехе, попут смањења насиља у деловима источне Украјине који су под котролом побуњеника. На изборни дан је проглашено примирје између снага Кијева и самопроглашених области Луганска и Доњецка.

Отпор Парламента до сада је служио као згодан изговор Заленском, који је прва три месеца мандата провео дајући контрадикторне изјаве о будућој политици, стоји у анализи РТ-а. Он је тражио хитне смене на нижим нивоима власти, а упустио се и у обрачуне са Порошенковом старом гардом. Зеленски ће морати да докаже да није под утицајем олигарха Игора Коломојског, чији телевизијски канал је емитовао комедију у којој је председник играо главну улогу, наводи РТ.

Коломојски је имао и жесток сукоб са Порошенком због национализације банке „ПриватБанк“. Такође, постоји и велики број криминалних случајева који су, наводно – гурнути под тепих под Порошенком.

И ново примирје са побуњеницима ће морати да буде заштићено. Неколико их је пропало откако је сукоб почео пре пет година, када су власт у земљи преузели националисти, који су затим хтели насилним путем да сломе отпор на истоку земље, која је одувек пријатељски настројена према Русији.

Иако је обећавао мир – нови председник је одбио директне разговоре с побуњеницима, тврдећи да они нису ништа друго него руски пијуни, премда је Москва тврдила супротно. Ако је то индикатор будуће политике, тешко је замислити миран крај сукоба под новим председником, без обзира на то колику подршку у Парламенту ће имати.

 

Извор Спутњик, 22. јул 2019.

ЗЕЛЕНСКИ ПОЗВАО ПЕВАЧА РОК ГРУПЕ ДА ФОРМИРАЈУ ВЛАДУ
Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је лидера партије „Голос“ и солисту познате украјинске рок групе „Океан Елзи“ Свјатослава Вакарчука да се састану како би разговарали о формирању коалиције у Врховној ради.

„То је наша иницијатива према господину Вакарчуку од самог почетка председничке кампање. Ми имамо нешто бољи рејтинг него он, али свеједно га позивамо на разговор“, рекао је Зеленски.

Истовремено, како преносе медији, Вакарчук је изјавио да је та странка отворена за савез са новим политичким снагама, под условом да их не подржавају олигарси. Биралишта су на парламентарним изборима у Украјини затворена у 20.00 часова по локалном времену.

Централна изборна комисија Украјине саопштила је да је након пребројених 0,51 одсто гласачких листића партија „Слуга народа“ освојила 38,85 одсто гласова, на другом месту је „Отаржбина“ са 10,49 процената, на трећем је „Европска солидарност“ са 9,11.

На четвртом и петом месту су Радикална партија са 8,06 одсто и „Опозициони блок – за живот“ са 7,32 процента, док је на шестом месту странка рок музичара Свјатослава Вакарчука „Голос“ са 6,01 одсто.

 

Извор Спутњик, 21. јул 2019.