Нови руски амбасадор Боцан Харченко предао акредитиве Вучићу

Он се председнику Вучићу обратио на српском језику истакавши да жели да ради на даљем унапређењу сарадње Србије и Русије

Председник Александар Вучић примио је акредитивно писмо новоименованог амбасадора Русије у Србији Александра Боцана Харченка, уз констатацију да је мало земаља у свету које воде независну спољну политику, попут Србије, укључујући блиске односе са Москвом.

Боцан Харченко, који важи за експерта за Балкан, обратио се председнику Вучићу на српском језику и рекао да му је част што може српском председнику да уручи акредитиве. Он је истакао да жели да ради на даљем унапређењу сарадње Србије и Русије, која је већ сада, истакао је, на изванредном нивоу. Након предаје акредитива, уследио је састанак председника Вучића и новог амбасадора Русије Боцана Харченка, са делегацијама.

Вучић је том приликом рекао да је изузетна част што је председник Руске федерације Владимир Путин донео одлуку да баш њега постави за амбасадора у Србији.

„То говори и о значају који Путин придаје нашој земљи, нашем пријатељству и о жељи да даље унапређујемо наше односе. Имали смо добре односе са претходним амбасадором и неговаћемо још чвршће односе са вама и Руском Федерацијом“, рекао је он.

Вучић је истакао да Србија има веома блиске односе са Москвом, и да се тога не стиди, већ, напротив, поноси.

„Чини ми се да није лако пронаћи велики број земаља које воде независно своју спољну политику“, додао је он.

Вучић је указао и да трговинска размена између две земље стално расте и изразио наду да ће бити још боља у будућности.

Вучић је са амбасадором Боцан Харченком разговарао о застоју дијалога Београда и Приштине, као и о другим кретањима на Западном Балкану, изразивши забринутост због ситуације на Косову и Метохији и тешког положаја српског народа у нашој јужној покрајини.

ПОЗИВ ВУЧИЋУ У МОСКВУ
У саопштењу из Председништва се наводи да је амбасадор Вучићу пренео поздраве Путина и поруку о спремности руског руководства да настави изградњу односа искреног поверења са српским председником.

Руски амбасадор је уручио позив председника Путина председнику Вучићу да учествује у прослави 75-годишњице победе у Великом отаџбинском рату у Москви, деветог маја следеће године.

Председник Вучић је рекао да то представља огромну част за њега лично, али и за српски народ, који је страховито патио под фашистичком чизмом и који му се храбро супротстављао са руским и другим слободарским народима.

 

Извор Танјуг/РТС, 22. јул 2019.