Помпео: Асанж ће бити изручен САД

„Ми смо већ поднели захтев, тако да ће он бити изручен САД”, изјавио је Помпео током посете Еквадору

Амерички државни секретар Мајк Помпео изразио је данас уверење да ће Велика Британија Велика Британија изручити оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама, где је оптужен за шпијунажу, упркос томе што би за то дело могао да добије смртну казну.

„Ми смо већ поднели захтев, тако да ће он бити изручен САД”, изјавио је Помпео за еквадорски лист Ел Универсо, током посете тој земљи, преноси Танјуг.

Он није хтео даље да коментарише тај случај, али је додао да америчка администрација верује да човек који је, како је рекао, изложио свет опасности и угрозио животе америчких војника, мора да буде кажњен на суду.

Саслушање о евентуалном изручењу Асанжа САД биће одржано у Лондону крајем фебруара наредне године. Америчко правосуђе допушта смртну казну за злочине међу којима је и шпијунажа.

Асанж тренутно у затвору у Лондону служи казну од 50 недеља због кршења услова кауције, након што је седам година провео у амбасади Еквадора у Лондону како би избегао изручење Шведској где је требало да буде испитан због наводног силовања.

 

Извор Политика, 21. јул 2019.