Техеран: Открили смо ЦИА шпијуне у Ирану, следи смртна казна

"Велика америчка сајбер-шпијунска мрежа којом руководи ЦИА откривена је у Ирану. Неколико агената је ухапшено", саопштио је ирански званичник

Иранске власти саопштиле да су откриле шпијунску мрежу ЦИА агената који су „вршљали“ по Ирану, пренела је полудржавна иранска агенција Фарс.

„Велика америчка сајбер-шпијунска мрежа којом руководи ЦИА откривена је у Ирану. Неколико агената је ухапшено“, саопштио је један званичник иранске обавештајне агенције, а пренео Ројтерс и Спутњик интернешенел.

Агенција Фарс је пренела да је тај званичник изјавио да је идентификовано 17 шпијуна ЦИА, а да је неколико њих осуђено на смрт. Није јасан број осуђених, а неке агенције су пренеле да је реч о бар једном шпијуну ЦИА.

Спутњик интернешенел је пренео да је у јуну већ убијен један од ухапшених „шпијуна“. Реч је о Џалалу Хаџ Звару, који је наводно сарађивао са ЦИА а радио је у иранском министарству одбране. Такође, објављено је и да је та акција Ирана покренута у јуну и да су с Техераном на откривању тајних агената ЦИА били ангажовани и обавештајци других земаља, али се не наводи којих.

Очекује се реакција САД, која је с Ираном већ месецима у све већем и већем сукобу, најпре око повлачења Вашингтона из иранског нуклеарног споразума, а затим и око „игре“ са нападнутим и заплењеним танкерима у Персијском заливу.

 

Извор Б92, 22. јул 2019.