Вучић на откривању споменика са Адером: Србија и Мађарска живе сан Сибињанин Јанка

Председници Србије и Мађарске открили су споменик Јанку Сибињанину, а Вучић поручује: Мађарска и Србија данас живе његов сан

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Мађарска и Србија данас живе сан Јанка Сибињанина, а то је да имамо заједничку политику, да се боримо за заједничке вредности и интересе Србије и Мађарске, српског и мађарског народа.

Вучић је, на свечаности откривања споменика Сибињанину, у Земуну, истакао да је важно да имамо људе различитих народа који се поштују и помажу, те додао да је срећан када види заједно српске и мађарске заставе, које су, и биће, истиче, и у будућности наше заставе.

Указао је да је поносан што смо од релативно лоших односа Срба и Мађара дошли до тога да су ти односи најбољи у историји, што се поштујемо и сарађујемо боље него икада.

„Бринемо једни о другима, не видимо више проблеме, већ само начине за дубљу сарадњу. Није случајно што је Мађарска некада била 12 трговински партнер Србије, а данас је пети”, навео је Вучић.

Вучић је приметио да вероватно не постоји већа част за Сибињанин Јанка од тога да данас толики народи тврде да је баш њихов јунак, а као оно што је посебно добро и важно навео је да – око тога нема никакве свађе.

„Једног мађарског великаша, влашког порекла, који је у Румунији рођен, а подигнут у Србији, данас сви доживљавају као свог”, рекао је Вучић и назвао Хуњадија највећим средњовековним ратником са ових простора.

Свако име којим га називају народи са ових простора је тачно, јер је Хуњади себе дао овим просторима, хришћанској Европи, свим народима и заједничкој историји,

„Са огромним жаром и вером се борио за Балкан, Европу и слободу свих нас”, рекао је Вучић.

Подсетио је да су Хуњади и његови борци за Београд зауставили и натерали у бег Мехмеда II, који је освојио Константинопољ, а једна ствар је од тада до данас остала непромењена – сваког поднева по наредби папе Калиста звоне звона у Хуњадијеву част. Вучић је напоменуо да су управо потомци Јаноша Хуњадија утемељили Мађарску државу.

Он је захвалио мађарском председнику и премијеру, Јаношу Адеру и Виктору Орбану, на свему што су, каже, урадили за унапређење односа две земље, као и Иштвану Пастору, председнику војвођанске скупштине, на уложеној енергији за развој српско мађарских односа.

Пошто је ветар открио споменик, пре двојице председника, Вучић је приметио да живот понекад одреди неке ствари, па изгледа као да су постројени гардисти, војници, имали част да открију споменик. „Споменик ће бити доказ вечног пријатељства Србије и Мађарске и наших народа, никада никоме не смемо да дозволимо да то пријатељство сруши”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

АДЕР: ЈАНКО СИБИЊАНИН СИМБОЛ ОДБРАНЕ ЗЕМЉЕ У ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ
Председник Мађарске Јанош Адер истакао је данас, после откривања споменика Јанку Сибињанину, под чијим вођством је Београд одбрањен од Турака у бици 1456. године, симбол одбране земље, не само у Србији и Мађарској, већ и у целој Европи.

Адер је, у обраћању, заједно са председником Србије Александром Вучићем, рекао да се и данас уз гусле пева о томе ко је био велики јунак Јанко Сибињанин, као што ће у Мађарској вечно бити жив Јанош Хуњади, како се зове у тој земљи. Председник Мађарске наводи да се на споменику могу видети крст и звоно, симболи пожртвованости и поштовања. Како је рекао, крст је симбол одбране целе Европе, а звоно симбол победе у бици, односно одбране Београда од Турака која је извојевана под вођством Јанка Сибињанина.

„Сибињанин је цео живот подредио одбрани домовине и протеривању Турака, његов живот је био оружје и рат”, навео је Адер и подсетио да је познати хроничар тог времена забележио да је Сибињанин био човек од судбине одабран за одбрану земље.

Подсетио је да је тај херој у борбама против Турака у младости био паж (млади племић који иде ка титули витеза) на двору деспота Стефана Лазаревића, који је после имао восјку у бројним биткама у Србији. Како је навео Адер, Сибињанин је гледао пустошења, паљевине и опљачкана села, оскрнављене, плач и патњу и зато му је животни циљ био прогон Турака из Европе, ослобађање Србије и Балкана од Турака.

Три године након што је Мехмед Други 1453. освојио Цариград, сви су знали да су Београд и мађарска граница главна одбрана од продора Турака у Европу, додао је Адер. Сви су тада полагали наду у једног човека – Сибињанина, кога пораз није сломио и кога бол није скрхао, наду су у њега полагали и Мађари и Срби, Италијани и Немци и други.

Адер је, такође, рекао да је после те чувене битне 1456. године његово име постало широм Европе симбол борбе против Турака. Те године су, истиче Адер, Турци стигли до Београда и Сибињанин је својом флотом дошао до Земуна да разбије галије турске флоте. У тој бици су учестововали и Срби и са том помоћи Сибињанина је заустављено велико разарање.

Сибињанин је, додаје Адер, са 12.000 војника улио наду одбрани Београда и целе Европе од Турака, и 22. јула након три недеље удруженим снагама победио до тада надомоћну турску војску која се повукла чак до Софије. „Широм Европе су се огласила црквена звона у знак победе, а Турци 65 наредних година нису покушали да нападну београдску тврђаву”.

Адер каже да је после те битке Сибињанин оболео од куге и да су га довели у Земун, где се опростио од живота, преноси Танјуг. Адер је нагласио да се од тада у Европи чују звона у подне сваког дана, не само због молитве, већ и у знак сећања на храброст и веру.

 

Извор Политика, 22. јул 2019.