Чавушоглу: Руски С-400 је бољи и напреднији од америчког Патриота

Вашингтону је такође поручио да ће Анкара одговорити ако САД због С-400 посегну за антитурским санкцијама

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да су руски зенитни ракетни системи С-400 бољи и напреднији од америчких система Патриот. Истовремено је открио да ће С-400 бити постављени на предвиђене тачке почетком наредне године. Вашингтону је – не само у своје име, наравно – поручио да ће Анкара одговорити ако САД због С-400 посегну за антитурским санкцијама.

Чавушоглу је потврдио да је Доналд Трамп недавно у Осаки обећао Реџепу Тајипу Ердогану да санкција неће бити и да Турска неће бити искључена из програма производње авиона пете генерације Ф-35. Турски министар је продемонстрирао да се Анкара и са непостављеним С-400 осећа јачом и самоуверенијом.

Упозорио је да ће Турска – ако не буду успостављене планиране сигурне зоне у северној Сирији и ако претње Турској са те стране не престану – започети више пута одлагане војне операције „источно од Еуфрата“. Чавушоглу није посебно наглашавао да ће то бити рат против сиријских Курда који су под америчком контролом и заштитом.

Курди су за Сједињене Државе блискоисточни Албанци и у Анкари су тога потпуно свесни. И немају више никаквих илузија. Зато нимало не изненађује што је Сергеј Чемезов, генерални директор „Ростеха“, главне руске војне корпорације, изјавио да је Анкара заинтересована и за још неке руске ПВО системе и противтенковско наоружање. И што је додао да Москва и Анкара настављају преговоре о производњи неких компоненти С-400 у турским војним фабрикама. Плус: делова за авионе и хеликоптере и оклопна борбена возила.

 

Извор Факти, 22. јул 2019.