ЕУ након избора Џонсона: Нема промена услова за брегзит

ЕУ је честитала Џонсону на избору за премијера, навела да је спремна да сарађује са њим, али да су оквири јасни када је реч о брегзиту

Европска унија је честитала Борису Џонсон на избору за лидера конзервативаца и британског премијера, али је нагласила чврст став да се неће обазирати на његово обећање из кампање да ће изнова преговарати са Бриселом о условима за напуштање европског блока.

Европска комисија је спремна да сарађује са Џонсоном, али су оквири јасни када је реч о брегзиту, казала је портпаролка. „Радујемо се конструктивном раду са премијером Џонсоном када преузме дужност у циљу олакшавања ратификације споразума о изласку (Британије) и остваривању уредног брегзита“, рекао је преговарач ЕУ Мишел Барније.

„Спремни смо да модификујемо договорену декларацију о новом партнерству“, додао је Барније мислећи на политички документ који иде уз правни споразум о изласку. „Брегзит без договора Брисела и Лондона био би трагедија за обе стране и ЕУ ће се држати споразума о повлачењу Британије“, рекао је заменик председника Европске комисије Франс Тимерманс.

Џонсон је више пута рекао да намерава да поново преговара о споразуму о разлазу или да изведе земљу из Уније без договора до истека рока 31. октобра. „Брегзит без договора, тврди брегзит, био би трагедија – за све стране, не само за Велику Британију. Сви ћемо патити ако се то догоди“, рекао је Тимерманс новинарима.

Он је додао да је Британија постигла споразум са ЕУ и да ће се Брисел држати тог договора. „Саслушаћемо шта нови премијер има да каже када буде дошао у Брисел. Ово је најбољи могући договор“, рекао је Тимерманс.

ЕУ се припрема за могућност иступања Британије без договора или за још једно одгађање брегзита. Нова председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да се нада да ће имати добре радне односе са Џонсоном.

 

Извор Радио Слободна Европа, 23. јул 2019.