Јужнокорејски авиони пуцали на руске, Јапан подигао своје, а Кинези стали уз Русе

Све је почело јутрос када су јужнокорејске агенције пренеле да је више руских војних авиона нарушило ваздушни простор те земље

С руским авионима на које су пуцали јужнокорејски били и кинески, а пошто се све одигравало изнад јапанске територије и та земља подигла је летелице.

Све је почело јутрос када су јужнокорејске агенције пренеле да је више руских војних авиона нарушило ваздушни простор те земље, због чега им је упућено упозорење. Инцидент се десио у подручју острва Токто који се налази источно од јужног дела Корејског полуострва и представља предмет спора између Сеула и Токија.

Како наводи јужнокорејско Министарство одбране, на три руска војна авиона пуцано је два пута, а укупно је испаљено 360 метака. Потом се огласила Русија из које је саопштено да њихови бомбардери типа “Ту-95С” нису нарушили ваздушни простор других држава током лета изнад Јапанског мора

Руско министарство одбране истакло је да ово није први пут да корејски пилоти покушавају да омету летове руске авијације изнад неутралних вода Јапанског мора, позивајући се на неку произвољну зону противваздушне одбране коју је поставила Јужна Кореја. Они су додали да јужнокорејски авиони нису испалили никакве пуцње упозорења. Да се то десило, уследио би одговор.

“Никаквог пуцња упозорења није било. Да су руски пилоти осетили претњу својој безбедности – одговор би уследио”, нагласили су у Министарству одбране. Следећа је била реакција Јапана одакле је пак саопштено да су и они подигли у ваздух своје борбене авионе јер се инцидент с руским и јужнокорејским авионима дешавао изнад Јапанског мора.

Јапанска Влада изразила је протест и Русији и Јужној Кореји због инцидента у подручју острва Токто, када су корејски ловци Ф-16 подигнути, како би пресрели руске бомбардере Ту-95МС. “Такве акције изнад наше територије су недопустиве”, саопштила је јапанска Влада. Како се наводи, протестне ноте су биле предате дипломатским каналима и Русији и Јужној Кореји.

На крају, према последњим сазнањима, на небу изнад Јапанског мора, поред руских авиона били су и кинески. “Војска Русије и војска Кине су 23. јула спровеле прво заједничко ваздушно патролирање са авионима дугог домета у Азијско-пацифичком региону”, саопштено је из Министарства одбране Русије.

Како се наводи, ваздушна група, коју чине два стратешка бомбардера “Ту-95МС”, који припадају руским Ваздушно-космичким снагама, као и два стратешка бомбардера “Хун-бк” кинеских ваздухопловних снага, спровели су ваздушно патролирање према унапред планираној маршрути изнад Јапанског и Источног кинеског мора.

Током обављања задатака, авиони обе државе су дејствовали строго у складу са нормама међународног права, наглашено је у саопштењу руске војске. Како се наводи, заједничко патролирање је било вршено ради продубљивања и развоја руско-кинеског свеобухватног партнерства, даљег повећања сарадње оружаних снага две државе, повећања могућности у вођењу заједничких акција, као и јачања глобалне стратешке стабилности.

 

Извор Спутњик/Б92, 23. јул 2019.