Hrvatski vojnik poginuo u samoubilačkom napadu u Avganistanu, dvojica ranjena

Reč je o pripadniku specijalnih snaga koji je bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih bezbednosnih snaga

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je jedan od trojice vojnika koji su jutros ranjeni u Avganistanu preminuo od posledica povreda zadobijenih u napadu na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu, prenosi Hina.

Navodi se da je reč o pripadniku specijalnih snaga, J.B. (27), koji je bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih bezbednosnih snaga. Hrvatsko ministarstvo navodi da je vojniku nakon napada pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, ali da je zbog težine povreda on preminuo.

Ministarstvo odbrane i hrvatska vojska izrazili su žaljenje zbog smrti vojnika i oštro osudili napad. Navodi se da je ministar odbrane Damir Krstičević posetio porodicu preminulog i izjavio saučešće.

Avganistanski mediji objavili su da su talibani preuzeli odgovornost za današnji napad bombaša samoubice na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu, pri čemu su ranjena tri vojnika. Hina navodi da su napadnuti vojnici iz Desetog hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se od marta ove godine nalazi u Avganistanu u sklopu NATO misije “Odlučna podrška”, a deo ovog kontingenta su i pripadnici Vojske Crne Gore, Armije Severne Makedonije, Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hrvatski ministar odbrane Krstičević izjavio je ranije da se druga dva vojnika nalaze van živote opasnosti, da se kod jednog radi o prelomu noge, a kod drugog o povredi ruke. “Radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom”, kazao je Krstičević. On je dodao da je jutros razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, koji su upoznati s ovim događajima.

NATO IZRAZIO SAUČEŠĆE ZBOG SMRTI HRVATSKOG VOJNIKA
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je saučešće zbog smrti hrvatskog vojnika u Avganistanu, objavila je danas hrvatska misija pri NATO-u. Zbog toga će pred središtem Alijanse u Briselu u četvrtak biti spuštena zastava Hrvatske, saopštila je misija, prenosi Hina.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 24. jul 2019.