М. Вукашиновић: Тито за живота смислио разбијање Југославије

Руководство СФРЈ и Тито су радили све што је у њиховој моћи на штету српског народа, како би са великим силама разбили државу

Године 1971. на тајном састанку највиших представника САД, Немачке и Ватикана усвојен је споразум о разбијању СФРЈ у 11 тачака. Контраобавештајна служба о овом договору одмах је обавестила тадашњи југословенски државни врх и председника Тита, али тим поводом ништа није урађено – рекао је новинар и публициста Милорад Вукашиновић вечерас на трибини „Енигма југословенске кризе”у Културном центру Новог Сада.

– Често се чује да је југословенска криза започела 90-их година упоредо са формалним распадом Југославије, што је нетачно, јер криза је започела неколико деценија раније – нагласио је Вукашиновић.

Он је објаснио да је прва енигма, која се односи на југо-кризу, била везана за улогу савезника који су на основама ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918. године подржали стварање Југославије. Те велике силе су 60-их и 70-их година 20. века заједно са силама које су биле против стварања Југославије почеле здушно да раде на њеном разбијању.

О томе да су Американци имали у највишим врховима југо-власти информаторе, сведочи и податак да је у свом извештају Џон Кембел 1967. године прецизно описао стање у тадашњој Југославији: Југословена нема, а националистичка идеологија укључена је у сам врх КПЈ. Врло брзо после Кембеловог извештаја, почетком 70-их година, драстично се мењају међународне политичке околности – западне силе на челу са САД доносе одлуку о стратешком заокрету према СССР-у и укључењу Кине у тзв. светски привредни систем, што је допринело изолацији СССР-а и његовом економском слабљењу. То је променило и позицију Југославије.

Уместо да реагују по сазнању о тајном састанку САД, Немачке и Ватикана 1971. године, да коригују унутрашњу и спољну политику, Тито и његови најближи сарадници не само да организују МАСПОК у Хрватској него припремају разбијање Југославије и стварају претпоставке за настанак Устава из 1974. године.

О томе се, навео је Вукашиновић, дуго ћутало и мало знало све до објаве књиге Како су Срби изгубили век. Трагична судбина Срба у заједничкој држави (2016) некадашњег председника Председништва СФРЈ Борисава Јовића.

Књига садржи и транскрипте тајно снимљених разговора Тита и хрватског обавештајца и националисте проусташке оријентације Стеве Крајачића. У њиховом разговору све је недвосмислено: Тито се изјашњава као Хрват и говори Крајачићу да му је жеља да се после његове смрти Хрватска осамостали са српским територијама. У том разговору они своде Србију на Београдски пашалук.

ДВЕ ВРСТЕ ВЛАДАРА
Осврнувши се на карактер прве и друге Југославије и њених владалаца, предавач је нагласио да ту постоје огромне разлике.

– Они који су владали првом Југославијом, а мислим на династију Карађорђевић, а после убиства краља Александра на Стојадиновића и кнеза Павла, чак и у најтежим околностима настојали су да заштите интегритет и територијални суверенитет Југославије. Насупрот њима, однос руководства друге Југославије и Тита био је супротан: радили су све што је у њиховој моћи на штету српског народа како би изнутра, заједно са великим силама, разбили државу – навео је Вукашиновић.

 

Насловна фотографија: Прес служба КЦНС

 

Извор Вечерње новости, 24. јул 2019.