Трамп уложио вето на забрану продаје оружја

Бес Конгреса због блиских веза Трампове владе са Саудијцима је све већи, а одлука о продаји оружја је само допринела тензијама

Председник САД Доналд Трамп ставио је вето на три конгресне резолуције донете с циљем да се влада онемогући да заобиђе Конгрес и прода Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима оружје и опрему вредне више милијарди долара.

Државни секретар Мајк Помпео прошлог месеца је навео иранску претњу као разлог за одобравање продаје вредне 8,1 милијарду долара америчким савезницима у Персијском заливу.

Међутим, Трампова одлука да прода оружје, донета у мају, на неки начин је заобилазила конгресни извештај по том питању и разљутила је посланике. Демократе и републиканци у Сенату су се удружили да би донели резолуције о блокади продаје. То је виђено као двопартијски удар на спољну политику Беле куће.

Америчка влада је тврдила да би заустављање продаје послало сигнал да САД не стоје уз своје партнере и савезнике, посебно у време када се они суочавају са све већим претњама. Ријад и Абу Даби би купили хиљаде навођених ракета, бомби и друге муниције, као и опрему за одржавање авиона.

Бес Конгреса због блиских веза Трампове владе са Саудијцима је све већи, а подгрева га велики број цивилних жртава у рату који Ријад води у Јемену, у чему има помоћ САД, и убиство саудијског новинара, сарадника Вашингтон поста Џамала Кашогија у Истанбулу, од руку саудијских агената. Трампова одлука да прода оружје само је допринела тензијама, јавља АП а преноси Бета.

Чланови Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса су прошлог месеца испитивали званичнике Стејт департмента о продаји, а председавајући Елиот Енџел је рекао да је реч о „шамару” Конгресу.

 

Извор Политика, 25. јул 2019.