Турска суспендује споразум о реадмисији као одговор на санкције ЕУ

Чавушоглу истиче да се суспензија не односи само на санкције Брисела, већ и на то што још није уведен безвизни режим за турске грађане

Турска је најавила суспензију споразума са ЕУ о реадмисији миграната из 2016. као одговор на санкције Брисела Турској због истраживања гаса у кипарским водама.

Захваљујући споразуму ЕУ-Турска, број миграната који стижу на грчка острва вишеструко је смањен. Истовремено ни реадмисија није била велика. У интервјуу за турску ТВ ТГРТ Хабер министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је да његова влада суспендује споразум о реадмисији миграната са ЕУ.

Како је пренео Еуроефе, партнер бриселског портала ЕУРАКТИВ, Чавушоглу је рекао да то није само због недавно уведених санкција ЕУ већ и због тога што Брисел још није увео договорени безвизни режим путовања за турске грађане.

Према споразуму о реадмисији, који је ступио на снагу у априлу 2016, Турска се обавезала да прихвата сиријске избеглице које са њених обала стижу на грчка острва у замену за европску помоћ од шест милијарди евра и убрзавање преговора о укидању виза ЕУ турским грађанима.

“Споразум о реадмисији и о укидању виза требало је да ступе на снагу у исто време. Зато суспендујемо споразум о реадмисији”, рекао је турски министар. Чавушоглу је истовремено за одговор ЕУ на активности турских бродова за истраживање и вађење гаса у кипарским водама рекао да је “бескористан”. За сада је ЕУ замрзла неке преговоре са Турском и повећање економске помоћи.

Турски министар је позвао ЕУ да “делује као посредник” а не да се ставља на страну Кипра. Споразум о реадмисији предвиђа да се сви мигранти који стигну на грчка острва са турске обале врате у Турску. На сваког сиријског избеглицу који буде враћен у Турску један тражилац азила који борави у Турској биће премештен на територију ЕУ.

Након потписивања споразума ЕУ-Турска, број миграната који стижу на грчка острва знатно је смањен – са 150.000 месечно у лето 2015. и 50.000 почетком 2016, на у просеку 3.000 месечно данас. Међутим, и реадмисија је мала. У последње три године по споразуму је у Турску враћено само 1.884 избеглица укључујући 357 Сиријаца, показују подаци турског министарства унутрашњих послова.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу 20. јула је наговестио да би Турска могла да искористи контролу миграције за притисак на Брисел. “Јасно је да нас је Европа оставила саме у овом споразуму”, рекао је Сојлу, пренела је агенција Анадолија.

Грчки лист Катимерини преноси да је Чавушоглу у интервјуу за ТГРТ Хабер 22. јула рекао: “Нећемо чекати пред вратима ЕУ. Споразум о реадмисији и о безвизном режиму биће на снази у исто време”. “Чекање пред вратима ЕУ још 50 година за Турску није могућност. Почетком августа ћемо објавити нове иницијативе у спољној политици”, рекао је турски министар.

Портпаролка Комисије Наташа Берто рекла је одговарајући на питање новинара 24. јула у Бриселу да су две стране још привржене имплементацији “заједничке изјаве” и додала да је примена споразума ЕУ-Турска услов за визну либерализацију, пише Катимерини.

Откриће великих резерви гаса у источном Медитерану подстакло је трку до тих подводних ресурса и довело до спора између Турске и Кипра, чланице ЕУ која такође планира да појача истраживачке активности у том делу мора. Турска влада је прошле недеље саопштила да ће наставити активности у кипарским водама и да ће послати још један брод “што је пре могуће”. У том делу Средоземља већ су три турска брода за истраживање гаса. ЕУ је затражила од Турске да заустави “нелегално” бушење којим би могла да наруши суверенитет Кипра.

Нови грчки министар одбране Никос Панагиотопулос рекао је да је илегално турско истраживање гаса у водама Кипра тест за кредибилитет ЕУ као заштитника енергетских интереса чланица на Медитерану, пренала је агенција АП. Панагиотопулос је после разговора са кипарским министром одбране 19. јула рекао да Грчка прати турске активности у водама у којима Кипар има есклузивна економска права са “великом забринутошћу”.

 

Извор Бета/Б92, 25. јул 2019.