Дачић: Листа држава које признају Косово ће наставити да се топи, то су климатске промене

Та листа се истопила и топиће се још, рекао је Дачић и у шали додао да су то „те климатске промене о којима сви причају“

Листа земаља које су признале независност Косова „се топи и топиће се још“, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Ивица Дачић је рекао да због Приштине не може да каже име 14. земље која је преиспитала став око независности Косова и повукла га, док у Београд не стигне званична нота.

„Приштина сада не зна кога да зове“, додао је Дачић на прес-конференцији после састанка са министром спољних послова Никарагве Денисом Монкадом.

„Чим та нота стигне у Министарство, објавићу име те земље, а то ће бити брзо. То је 14. земља која је прецизирала свој став и Приштина више не може да је држи на листи земаља које су признале Косово“, рекао је Дачић. Та листа се истопила и топиће се још, рекао је Дачић и у шали додао да су то „те климатске промене о којима сви причају“.

Појаснио је и шта је мислио када је јуче рекао да је суздржаности Србије дошао крај. Мислио је, каже, на ону из домена Министарства спољних послова која се односи на дипломатске активности, у циљу смањења броја држава које признају независност Косова.

То је међународна заједница захтевала од Србије, док је Приштина са друге стране могла да настави да тражи да буде члан у међународним организацијама, навео је шеф српске дипломатије.

„Наставићемо своје активности јер морамо да се одбранимо, да Приштина не уђе у организације попут Интерпола, Унеска“, рекао је Дачић.

Навео је да Србија мора да ради и на томе да земље које нису признале Косовo учврсте те своје позиције и остану при таквом ставу. Дачић је додао да је то све говорио поводом изјаве косовског министра спољних послова Беџета Пацолија о ширењу дипломатске мреже Косова и о најавама да их Конго признаје.

 

Извор Спутњик, 26. јул 2019.