Из Брисела поручују: Џонсонова политика о брегзиту неприхватљива за нас

Главни преговарач ЕУ за брегзит Мишел Барније поручио је да је укидање гаранције „бекстопа” неприхватљиво

Највиши европски званичници одбацили су политику брегзита британског премијера Бориса Џонсона, након његовог обраћања у парламенту.

Џонсон је рекао да је посвећен укидању „бекстопа” (договореног заштитног механизма који би значио да Северна Ирска остаје у царинској унији са Британијом ако се не пронађу друга решења), који је дуго био предмет сукоба у преговорима. С друге стране, главни преговарач ЕУ за брегзит Мишел Барније поручио је да је укидање гаранције „бекстопа” неприхватљиво.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер, који је телефоном разговарао са Џонсоном, поновио је да је став ЕУ да је споразум о изласку Британије из блока, који је већ испреговаран, најбољи могући, али је поручио да ће Комисија бити на располагању Лондону наредних недеља, ако он пожели да разговара.

Такозвани „бекстоп” је кључни део преговора, који је испреговарала влада Терезе Меј, а којим се одређује шта ће бити са границом између Северне Ирске и Републике Ирске. Реч је о последњем средству којим се гарантује граница без трзавица, ако се боље решење не осмисли на време, тиме што ће се задржати блиски односи између Британије и ЕУ док се такво решење не пронађе.

Обраћајући се посланицима у доњем дому парламента, по први пут од ступања на дужност, Џонсон је изнео свој став о брегзиту, који је обећао да ће спровести до 31. октобра.

„Ниједна земља која цени своју независност, и своје самопоштовање, не би могла да се сагласи са споразумом, којим се одбацује наша економска независност и самоуправа, као што то чини овај бекстоп”, рекао је Џонсон, јавља Би-Би-Си а преноси Танјуг. Он је додао да је посвећен томе да се „отараси” бекстопа, за који је рекао да је „раздоран” и „антидемократски”.

 

Извор Политика, 26. јул 2019.