Novosti: Pariz šalje u Beograd eksperta za bezbednost?

Ko je Žan-Luj Falkoni, novi ambasador Francuske u Srbiji, i šta Pariz tim potezom želi da postigne

Posle stupanja na dužnost novog ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka, odličnog poznavaoca prilika na Balkanu, koji je već bio direktno uključen u rešavanje kosovskog pitanja, i najave iz Vašingtona i Londona da za Beograd spremaju naslednike svojih diplomata čiji se mandati primiču kraju, i Francuska će sredinom avgusta u srpsku prestonicu poslati novog ambasadora.

Kako Novosti saznaju, to će biti Žan-Luj Falkoni (55), koji na novu dužnost dolazi sa mesta ambasadora Francuske u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Beču. Falkoni će zameniti Frederika Mondolonija, koji je bio na polovini mandata, ali odlaskom neće prekinuti “veze” sa Beogradom, već će ih, prema nezvaničnim informacijama, održavati sa druge pozicije – u Ministarstvu spoljnih poslova u Francuskoj, u odeljenju zaduženom za naš region.

Ovi potezi Pariza dolaze vrlo brzo posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, odakle je poručio da je želja Francuske da ojača prisustvo u Srbiji i angažman u ovom delu Evrope, kao i da je kosovsko pitanje – evropsko. Da je Parizu stalo da u novom diplomatskom mešanju karata velikih sila što pre isturi svoje adute, pokazuje i to što bi ambasador trebalo da dođe u Beograd već sredinom sledećeg meseca, u toku letnje pauze, i samo nekoliko nedelja pošto je odluka doneta.

Novi francuski diplomata Falkoni, pre angažmana u Kancelariji UN, radio je u Generalnom sekretarijatu za odbranu i nacionalnu bezbednost, bio je ambasador u Zapadnoevropskoj uniji i stalni predstavnik u Političkom i bezbednosnom komitetu EU (2009-2013), savetnik u kabinetu ministra (2007-2009), načelnik službe za Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku (2005-2007). Govori engleski i nemački jezik.

Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota, koji je u Beogradu od 2016, kako je već saopšteno prošlog meseca, zameniće Entoni Godfri, koji trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, dok će britanskog diplomatu Denisa Kifa zameniti Šan Meklaud, čija je prethodna dužnost bila pri misiji Velike Britanije u OEBS-u.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u četvrtak da Francuska i njen predsednik Makron žele da se uključe u rešavanje pitanja KiM i najavio je da se krajem avgusta mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Srbiju i nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM.

SUZDRŽANOST PRI KRAJU
Na Srbiju se vrši pritisak da prestane da lobira za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova i da se protivi njegovom učlanjenju međunarodne organizacije, a u isto vreme Priština se hvali uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Antigvom i Barbudom (priznali Kosovo 2015. godine). Ako hoće tako, već sutra-prekosutra imaće našu reakciju. Naša suzdržanost je došla do kraja, nastavljamo da radimo na povlačenju priznanja – poručio je Ivica Dačić.

 

Izvor Večernje novosti, 26. jul 2019.