Брнабић о Поповићевој изјави: Слободан је да напусти владу

„Сваки министар у Влади је дужан да спроводи заједнички договорену политику, а они који то нису у стању, слободни су да је напусте“, рекла је она

Министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић данас је озбиљно наљутио премијерку Србије Ану Брнабић, која му је између осталог поручила да, уколико не може да спроводи заједничку политику Владе Србије, има слобиду да је напусти.

Она је овако реаговала на Поповићеву оцену да је Бриселски споразум мртав и да Србија на сваком месту, „где год се укаже прилика, треба да оспорава лажну државност Косова“.

– После свих порука које смо последњих недеља добили од западних земаља, фарсе са терористом Рамушом Харадинајем пред такозваним Специјалним судом за злочине ОВК у Хагу, нових осуда да смо геноцидан народ, хапшења Срба и насртаја на нашу државну територију на Косову, јасно је да европских интеграција више нема и да је Бриселски споразум мртав – навео је Поповић у изјави за јавност.

Он је још додао да „српски политички брод треба окретати полако и мудро, без потреса, у другом правцу“. Истакао је и да је потребно да „на сваком месту, где год се укаже прилика, оспоравамо лажну државност Косова, не пристајући да икада тим убицама и злочинцима који су на челу привремених институција у Приштини дамо ни метар своје свете земље“. Саопштење за јавност Поповић, који је иначе и председник Српске народне партије (СНП), завршио је уз поруку „Догодине у Призрену“!

Све ово, а нарочито део саопштења који се односи на евроинтеграције, навео је премијерку Брнабић да реагује. Она је рекла, такође у саопштењу, да је Ненад Поповић у данашњој изјави изнео став директно супротан ставу Владе чији је члан.

Такође, подсетила је да он као министар без портфеља „није надлежан ни за Бриселски споразум и оцене Бриселског споразума, ни за европске интеграције у Влади Србије“

– Овакве изјаве може да даје као председник своје странке, а никако у име Владе. Сваки министар у Влади је дужан да спроводи заједнички договорену политику, а они који то нису у стању, слободни су да је напусте – навела је она.

Такође, подсетила је да је прва реченица у њеном експозеу, односно програму Владе који је Скупштина усвојила када је гласала за актуелну Владу, „а у вези наше спољне политике, да ЕУ остаје наш стратешки приоритет и циљ“.

– Ово је недвосмислено политика Владе и никада није долазила у питање. Србија је стабилно на европском путу – закључила је Брнабић

Ово, иначе, није први пут да се она и Поповић мимолилазе у ставовима. Брнабић је, наиме, „спуштала лопту“ након Поповићеве изјаве да је „режим Црне Горе непријатељ Србије“. Такође, трзавица је било и прошле године, и то због геј сликовнице „Моја друга обитељ“, која се ни не продаје у Србији, а која је изиритирала Поповића, али и Ану Брнабић.

 

Извор Танјуг/Блиц, 27. јул 2019.