На непријављеном протесту у Русији више од 1.000 ухапшених

Московска полиција је саопштила да је ухапсила 1.074 особе током протеста због одбијања кандидатура опозиционих политичара за локалне изборе

Руска полиција данас је оштро реаговала против демонстраната у центру Москве, пребијајући неке и хапсећи више од 1.000 учесника неодобреног протеста одржаног због одбијања кандидатура неких опозиционих политичара за локалне изборе, преноси Бета.

Московска полиција је саопштила да је ухапсила 1.074 особе током протеста због одбијања кандидатура опозиционих политичара за изборе за московску скупштину 8. септембра, пренеле су агенције ТАС и РИА-Новости. За сада нема информација о оптужбама које би ухапшенима могле да буду стављене на терет.

Протест који је трајао више од седам сати првобитно је био у близини кабинета градоначелника, а пошто је полиција после неколико сати испразнила ту област, демонстранти су наставили с негодовањем на тргу удаљеном око километар. Полиција је тада започела нову серију хапшења.

Полиција је данас упала и у телевизију која је уживо преносила протест, а раније је саопштила да је на протесту било око 3.500 демонстраната. Испред кабинета градоначелника било је гурања демонстраната и полиције која је повремено улетала у масу с подигнутим пендрецима.

Демонстранти су узвикивали „Русија ће бити слободна” и „Кога бијете”. Једна млада жена је обилно крварила пошто је добила ударац у главу. Неколико опозиционих активиста који су желели да учествују на изборима за московску скупштину ухапшено је пре протеста на различитим локацијама у граду.

Најпознатији руски опозиционар Алексеј Наваљни осуђен је у среду на 30 дана затвора због позивања на неодобрен суботњи скуп у центру Москве. Септембарски избори за скупштину Москве затресли су руску политичку сцену пошто се Кремљ суочава с јаком опозицијом у главном граду са 12,6 милиона људи. Московљани 8. септембра бирају на пет година свих 45 одборника градске скупштине која је сада под контролом владајуће Јединствене Русије.

 

Извор Политика, 27. јул 2019.