Špigl: Džonson priprema žestok napad na EU

Mnogo toga govori da se Džonson sprema za obračun u Briselu, za kojim bi usledio i izborni obračun kod kuće

Boris je ponovo okupio staru ekipu. Majkl Gouv, koji je otpočeo marš protiv Evropske unije u Džonsonovoj kampanji iz 2016, se vratio. Kao ministar za specijalna pitanja, Gouv ima zadatak da isplanira scenario za Bregzit bez dogovora. Tu je i Priti Patel, koja je nekada zahtevala vraćanje smrtne kazne, a takođe pripada bloku tvrdolinijaških bregzitaša. Ona je sada domovinska sekretarka („home secretary“ – britanska državna funkcija u čijoj nadležnosti su javni red i mir i imigraciona politika, a odgovara ministru unutrašnjih poslova u kontinentalnom delu Evrope, prim. prev). Čak se i Dominik Kamings vraća na mesto koje mu je nekada donosilo toliko zadovoljstva. Temperamentni, genijalni politički ludak, koji je smislio slogan za Bregzit „povratimo kontrolu“, sada će savetovati Borisa Džonsona u pitanjima koja se tiču razvoda Britanije od EU.

A tu je i Najdžel Faraž. Na pretpostavljenu veliku žalost njegovog najboljeg ortaka Donalda Trampa, on nije dobio nikakvu funkciju. Ali lider monotematske stranke Bregzit se šunja po hodnicima i brižljivo će paziti da se veze između Londona i Brisela nepovratno preseku.

Boris Džonson u najmanju ruku razmišlja o tome kako da ispuni svako obećanje koje je dao kada je poručivao da je vreme za kompromise sa EU prošlo, što je jasno iz prva 24 časa koje je proveo na novoj funkciji. Njegovi birači su se radovali u sredu, kada se novi premijer Britanije obratio svom narodu po prvi put. Ništa nije dodatno rekao o svom obećanju da će biti premijer svih građana i sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva.

PROMIŠLjENI IZAZOV
Umesto toga, njegov govor je bio promišljeni izazov za sve one – od Banke Engleske, preko Konfederacije britanske industrije, sve do miliona radnika – koji ne žele da veruju da će se njihova zemlja, sasvim sama, nakon 31. oktobra vratiti na svetsku pozornicu u velikom stilu. A bila je to i pretnja Briselu: Džonsonov ton je poslao poruku da ukoliko ne bude pregovora po njegovim uslovima, Brisel će biti kriv za haos koji će doneti Bregzit bez dogovora. Štaviše, mogao bi se oglušiti o 39 milijardi funti vredan brakorazvodni račun o kom su se London i Brisel dogovorili 2017. godine. „Ne potcenjujte ovu državu“, poručio je.

Džonson je onda sa reči prešao na dela. U jednoj od najsurovijih rekonstrukcija vlade u skorijoj istoriji Britanije, rešio se svih muškaraca i žena koji su ga uvredili ili sumnjali u njegovu simplističku, mesijanističku „verujte!“ agendu.

Boris Džonson pozdravlja okupljene uoči svog prvog premijerskog govora u ulici Dauning broj 10, London, 24. jul 2019.

Nova vlada se gotovo u potpunosti sastoji od bregzitaša sa kojima se ne može razumno razgovarati o rizicima Bregzita bez dogovora. Nekolicina novih ministara ozbiljno veruje da bi odsustvo dogovora nanelo masivnu štetu EU, a sasvim malo naškodilo Britaniji. U stvari, ova vlada više ne predstavlja 52 odsto Britanaca koji su glasali za izlazak 2016. – ona predstavlja samo frakciju evroskeptika koji su spremni da plate bilo koju cenu za Bregzit, uključujući i raspad Ujedinjenog Kraljevstva. Čak će i Džejkob Ris-Mog, lider anti-EU ekstremista, imati funkciju u novoj vladi. Nedavno je ismejao ministra finansija zbog procene da bi Britanija mogla da izgubi 90 milijardi funti usled Bregzita. Ris-Mog je obećao suprotno, rekavši da bi Bregzit bez dogovora mogao ekonomiji da doda 80 milijardi funti. U ovoj proceni je manje-više usamljen.

DEČAK SA BOJICAMA
U članku koji odlsikava stavove mnogih, kolumnista Tajms of Londona i bivši torijevski poslanik Metju Peris sa puno sumnjičavosti komentariše Džonsonove poteze. „Vidim dečaka u sobi sa bojicama i praznim listom papira, kako dodaje rogove na glave onih koji mu se ne sviđaju ili su ga uvredili, pa se kikoće sa svojim drugarima“, napisao je.

Međutim, Džonsonov agresivni upad u kabinet bi takođe mogao da bude rezultat dobro promišljene kalkulacije. Izgleda da on pokušava da primeni taktiku zastrašivanja kako bi uticao na novo rukovodstvo EU u Briselu do one mere koja je dovoljno da ono malo ustukne i bude spremno da ponovo pregovara o pitanjima koja su ranije smatrana beskompromisnim. To uključuje vanredni plan za otvorenu granicu između Irske i Severne Irske (tzv. „backstop“), za koji Džonson kaže da je „mrtav“. Radi se o taktici „sve-ili-ništa“, a Džonson je svestan da bi ona mogla da propadne, imajući u vidu da se britanski parlament izjasnio u korist primene svih raspoloživih sredstava za sprečavanje Bregzita bez dogovora.

Ali to bi, uprkos svom njegovom poricanju, takođe moglo naterati Džonsona da najesen raspiše prevremene izbore. Skorašnji evropski izbori su pokazali koliko katastrofalan takav ishod može da bude za torijevce. Na tom glasanju je Faražova stranka Bregzit sakupila više glasova od konzervativaca. Ali ukoliko Džonson uspe da ubedi britanski narod da ga je isključivo tvrdoglavost Brisela naterala na raspisivanje izbora, bes naroda bi potencijalno mogao da se preusmeri tako da donese glasove njegovoj stranci, a ne Faražovoj. Vlada koja je tako besno odlučna da bude neprijatelj EU, kao što je to Džonsonova, verovatno bi mogla da zadrži konzervativne skeptike i još jednom osigura vlast torijevcima.

Kraljica Elizabeta Druga pozdravlja novoizabranog lidera Konzervativne partije Borisa Džonsona uoči prijema na kojem mu je uručila poziv da formira novu vladu, London, 24. jul 2019.

Mnogo toga govori da se Džonson sprema za obračun u Briselu, za čime bi usledio i obračun kod kuće. Izgleda da ga ne interesuje što bi to dodatno podelilo njegovu već uzburkanu zemlju.

Politika je za Džonsona igra, a on je navikao da pobeđuje. Niko ne bi smeo da se pretvara da to nije znao.

 

Preveo Vladan Mirković

 

Izvor Spiegel.de