Шпигл: Џонсон припрема жесток напад на ЕУ

Много тога говори да се Џонсон спрема за обрачун у Бриселу, за којим би уследио и изборни обрачун код куће

Борис је поново окупио стару екипу. Мајкл Гоув, који је отпочео марш против Европске уније у Џонсоновој кампањи из 2016, се вратио. Као министар за специјална питања, Гоув има задатак да испланира сценарио за Брегзит без договора. Ту је и Прити Пател, која је некада захтевала враћање смртне казне, а такође припада блоку тврдолинијашких брегзиташа. Она је сада домовинска секретарка („home secretary“ – британска државна функција у чијој надлежности су јавни ред и мир и имиграциона политика, а одговара министру унутрашњих послова у континенталном делу Европе, прим. прев). Чак се и Доминик Камингс враћа на место које му је некада доносило толико задовољства. Темпераментни, генијални политички лудак, који је смислио слоган за Брегзит „повратимо контролу“, сада ће саветовати Бориса Џонсона у питањима која се тичу развода Британије од ЕУ.

А ту је и Најџел Фараж. На претпостављену велику жалост његовог најбољег ортака Доналда Трампа, он није добио никакву функцију. Али лидер монотематске странке Брегзит се шуња по ходницима и брижљиво ће пазити да се везе између Лондона и Брисела неповратно пресеку.

Борис Џонсон у најмању руку размишља о томе како да испуни свако обећање које је дао када је поручивао да је време за компромисе са ЕУ прошло, што је јасно из прва 24 часа које је провео на новој функцији. Његови бирачи су се радовали у среду, када се нови премијер Британије обратио свом народу по први пут. Ништа није додатно рекао о свом обећању да ће бити премијер свих грађана и све четири нације Уједињеног Краљевства.

ПРОМИШЉЕНИ ИЗАЗОВ
Уместо тога, његов говор је био промишљени изазов за све оне – од Банке Енглеске, преко Конфедерације британске индустрије, све до милиона радника – који не желе да верују да ће се њихова земља, сасвим сама, након 31. октобра вратити на светску позорницу у великом стилу. А била је то и претња Бриселу: Џонсонов тон је послао поруку да уколико не буде преговора по његовим условима, Брисел ће бити крив за хаос који ће донети Брегзит без договора. Штавише, могао би се оглушити о 39 милијарди фунти вредан бракоразводни рачун о ком су се Лондон и Брисел договорили 2017. године. „Не потцењујте ову државу“, поручио је.

Џонсон је онда са речи прешао на дела. У једној од најсуровијих реконструкција владе у скоријој историји Британије, решио се свих мушкараца и жена који су га увредили или сумњали у његову симплистичку, месијанистичку „верујте!“ агенду.

Борис Џонсон поздравља окупљене уочи свог првог премијерског говора у улици Даунинг број 10, Лондон, 24. јул 2019.

Нова влада се готово у потпуности састоји од брегзиташа са којима се не може разумно разговарати о ризицима Брегзита без договора. Неколицина нових министара озбиљно верује да би одсуство договора нанело масивну штету ЕУ, а сасвим мало нашкодило Британији. У ствари, ова влада више не представља 52 одсто Британаца који су гласали за излазак 2016. – она представља само фракцију евроскептика који су спремни да плате било коју цену за Брегзит, укључујући и распад Уједињеног Краљевства. Чак ће и Џејкоб Рис-Мог, лидер анти-ЕУ екстремиста, имати функцију у новој влади. Недавно је исмејао министра финансија због процене да би Британија могла да изгуби 90 милијарди фунти услед Брегзита. Рис-Мог је обећао супротно, рекавши да би Брегзит без договора могао економији да дода 80 милијарди фунти. У овој процени је мање-више усамљен.

ДЕЧАК СА БОЈИЦАМА
У чланку који одлсикава ставове многих, колумниста Тајмс оф Лондона и бивши торијевски посланик Метју Перис са пуно сумњичавости коментарише Џонсонове потезе. „Видим дечака у соби са бојицама и празним листом папира, како додаје рогове на главе оних који му се не свиђају или су га увредили, па се кикоће са својим другарима“, написао је.

Међутим, Џонсонов агресивни упад у кабинет би такође могао да буде резултат добро промишљене калкулације. Изгледа да он покушава да примени тактику застрашивања како би утицао на ново руководство ЕУ у Бриселу до оне мере која је довољно да оно мало устукне и буде спремно да поново преговара о питањима која су раније сматрана бескомпромисним. То укључује ванредни план за отворену границу између Ирске и Северне Ирске (тзв. „backstop“), за који Џонсон каже да је „мртав“. Ради се о тактици „све-или-ништа“, а Џонсон је свестан да би она могла да пропадне, имајући у виду да се британски парламент изјаснио у корист примене свих расположивих средстава за спречавање Брегзита без договора.

Али то би, упркос свом његовом порицању, такође могло натерати Џонсона да најесен распише превремене изборе. Скорашњи европски избори су показали колико катастрофалан такав исход може да буде за торијевце. На том гласању је Фаражова странка Брегзит сакупила више гласова од конзервативаца. Али уколико Џонсон успе да убеди британски народ да га је искључиво тврдоглавост Брисела натерала на расписивање избора, бес народа би потенцијално могао да се преусмери тако да донесе гласове његовој странци, а не Фаражовој. Влада која је тако бесно одлучна да буде непријатељ ЕУ, као што је то Џонсонова, вероватно би могла да задржи конзервативне скептике и још једном осигура власт торијевцима.

Краљица Елизабета Друга поздравља новоизабраног лидера Конзервативне партије Бориса Џонсона уочи пријема на којем му је уручила позив да формира нову владу, Лондон, 24. јул 2019. 

Много тога говори да се Џонсон спрема за обрачун у Бриселу, за чиме би уследио и обрачун код куће. Изгледа да га не интересује што би то додатно поделило његову већ узбуркану земљу.

Политика је за Џонсона игра, а он је навикао да побеђује. Нико не би смео да се претвара да то није знао.

 

Превео Владан Мирковић

 

Извор Spiegel.de