Ванг Ји Лаврову: Спремни смо да са Русијом наступамо „раме уз раме“

Притом је нагласио да се то „раме уз раме“ не односи само на „заштиту законитих права двеју земаља“

Званични Пекинг је спреман за – наступајући у свету раме уз раме са Москвом – заједничку заштиту права Кине и Русије. Ово је у Бразилу – у време министарског самита земаља БРИКС-а – руском колеги Сергеју Лаврову рекао шеф кинеске дипломатије Ванг Ји. Притом је нагласио да се то „раме уз раме“ не односи само на „заштиту законитих права двеју земаља“:

„Спремни смо и за заједничко подржавање правичности у међународној арени. Наше земље треба да заједно обезбеђују мир и стабилност како у нашем региону, тако и у целом свету“. У истом контексту је додао: „Добро је што билатерални односи Москве и Пекинга – у данашње време дестабилизације која се шири – само даље јачају и што постају залог међународне стабилности“.

Лавров и Ванг Ји су још разговарали о ситуацији у Венецуели и иранском атомском програму. Руски министар је кинеском колеги пренео да је Москва за јачање сарадње са Пекингом у регионалним и међународним пословима и за јачање координације међу њима.

Лавров је посебно нагласио: „Стратешка сарадња наших земаља не подлеже утицајима спољних фактора, а свету доноси стабилност. Неће успети ничији покушаји забијања клина између Русије и Кине“. Министар одбране Кине Вај Фенхе рекао је за време последње посете Москви да Пекинг жели да „Американцима продемонстрира тесне везе оружаних снага Кине и Русије“.

 

Извор Факти, 28. јул 2019.