Ж. Ракић: Борисе, смири се мало

„Моја порука новом британском премијеру је веома јасна: Борисе, изборна кампања је прошла, смири се мало”, изјавио је Михаел Рот

ЦРВЕНА ЛИНИЈА
Тереза Меј прилично неславно отишла је у историју а нови британски политички кормилар је Борис Џонсон. Политичар који је остао упамћен 2016. године као један од најсрчанијих заговорника предлога да Велика Британија напусти Европску унију добио је сада прилику да води владу и стави „печат”на брегзит.

У свом првом наступу у парламенту у улози премијера Џонсон је чврсто потврдио да остаје противник ЕУ.

„Наша мисија је да спроведемо брегзит 31. октобра с циљем да ујединимо и обновимо нашу сјајну Велику Британију и учинимо земљу најбољим местом на свету”, истакао је Џонсон обраћајући се посланицима.

Нови британски премијер поновио је да ће извести земљу из ЕУ с договором или без њега, наводећи да услови споразума који је с Бриселом утаначила Тереза Меј нису прихватљиви.

„Надам се да ће они (ЕУ) преиспитати своје одбијање да поново размисле о договору. Ако неће изаћи ћемо из Европске уније без договора”, изјавио је Џонсон, наглашавајући да је Велика Британија боље припремљена за брегзит без договора него што многи верују.

На одговор из Брисела Борис Џонсон није морао дуго да чека. У телефонском разговору с новим британским премијером Жан Клод Јункер, тренутно још на челу Европске комисије, одбацио је могућност нових преговора Лондона и Брисела.

„Представници Уније немају мандат за нове преговоре”, кратко је саопштено из Јункеровог кабинета после овог разговора. Његова представница за штампу покушала је да ипак мало ублажи ситуацију па је саопштила да су Јункер и Џонсон разменили бројеве мобилних телефона.

А из Берлина хладан туш за британског премијера.

„Моја порука новом британском премијеру је веома јасна: Борисе, изборна кампања је прошла, смири се мало”, изјавио је Михаел Рот, државни секретар у министарству иностраних послова. ЕУ је јединствена, било би наивно очекивати да ће Унија прихватити уцене. На крају, Британци ће скупо платити излазак из ЕУ.

Представница за штампу немачке владе Улрике Демер је преко Твитера саопштила да је канцеларка Ангела Меркел имала телефонски разговор с Џонсоном. Теме разговора били су брегзит и билатерални односи. Демер је још написала да је канцеларка позвала британског премијера да посети Берлин.

Ситуација је дакле јасна – Европска унија повукла је Џонсону црвену линију и сад је све у рукама британског Трампа, како медији често називају новог британског премијера због фризуре која мало подсећа на председника САД. Осим фризуре ова двојица, међутим, немају друге сличности, Џонсон нема Трампову моћ, не може да подвикне, запрети, у парламенту има изузетно танку већину… Биће занимљиво шта о његовим шансама кажу кладионице: сигурно је да неће бити фаворит за дужи останак у премијерској фотељи.

ГУЖВА У КОСМОСУ
Последњих дана једна за другом стижу вести о освајању васионе. Неке од њих су изузетно занимљиве и заслужују да се о њима нешто више каже.

Из Русије је стигла вест да је на Међународну васионску станицу стигла нова посада. У ракети „сојуз” била је трочлана посада: руски, амерички и италијански космонаут. Тројица пуковника: Александар Скворцов, Ендрју Морган и Лука Пармитано остаће у космосу више од 200 дана и за то време обавиће педесетак научних експеримената.

Готово истовремено стигла је информација да је у Индији успешно започета космичка мисија која би требало да буде окончана слетањем сонде на Месец. Ова месечева мисија, Чандрајан 2, веома је захтеван пројекат који предвиђа да се сонда лагано спусти на месечеву површину после чега би специјално конструисан „мондровер” кренуо у истраживање површине земљиног сателита.

Ово је, иначе, друга месечева мисија у режији Индије. Прва је изведена 2008. године када је сонда Чандрајан 1 кружила 312 дана око Месеца после чега је с ње лансиран уређај који је ударио у површину земљиног сателита. Уколико лет сонде Чандрајан 2 буде успешно окончан спуштањем на Месец, Индија ће постати четврта држава – после САД, Русије и Кине – која је забележила своје појављивање на његовој површини.

Занимљива космичка вест стигла је и из Кине. Први пут једна приватна фирма је успешно лансирала своју ракету с кинеског космодрома у пустињи Гоби. Ракета „Хипербол 1” успешно је поставила у орбиту око Земље два комерцијална сателита.

У Кини постоји десетак приватних фирми које покушавају да се што успешније укључе у освајање космоса. Америчка НАСА је, на пример, објавила податак да је само током 2018. године регистровано око тридесет лансирања ракета у цивилне сврхе.

Кинески космички програм је, иначе, веома амбициозан, како тврде западни аналитичари, и има велику подршку тамошњих власти. Тако су, између осталог, планирани нови летови према Месецу али и слетање кинеске сонде на Марс. Као својеврсна круна кинеског космичког програма предвиђена је изградња сопствене васионске станице.

 

Аутор Жарко Ракић

 

Извор Политика, 28. јул 2019.