Дојче веле: Напред у брегзит

Ирци, Шкоти и Велшани су незадовољни, а у Лондону се спремају за излазак из ЕУ – „куд пукло да пукло“ и „без даљњег одлагања“

За Бориса Џонсон ствар је јасна: са такозваним „бекстопом“, а то значи са задржавањем „меке“ границе и царинске уније између Републике Ирске и Северне Ирске, дела Велике Британије, неће бити регулисаног брегзита. Зато он од Европске уније ултимативно захтева да се одрекне тог дела уговора. „Ми смо спремни да дамо уступке Европској унији, али то не можемо све док је тај антидемократски ’бекстоп’ који дели Велику Британију део уговора“, рекао је нови британски премијер.

Али Европска унија не жели по том питању да одступи ни милиметар. И зато се британска влада пуном паром припрема за брегзит без договора. За ту варијанту задужен је лично Мајкл Гоув, канцелар војводства Ланкастер и десна рука Бориса Џонсона. Његов једини задатак у предстојећем периоду биће припрема изласка Велике Британије из ЕУ – „куд пукло да пукло“ и „без даљњег одлагања“, како је то тај министар без портфеља изјавио за лист Сандеј тајмс.

Министар финансија Саџид Џавид је истом том листу рекао да влада за предстојећи период припрема додатних милијарду фунти како би грађане и предузећа припремила за брегзит без договора. У ту сврху планира се ангажовање додатних 500 припадника пограничне полиције, а планиране су и инвестиције у луке, како би се обезбедио несметан проток робе.

УЈЕДИЊЕЊЕ ИРСКЕ?
„Бекстоп“ пре свега значи да би један део Велике Британије – Северна Ирска – остао у склопу царинске уније, јер са Ирском и даље не би било „тврде“ границе. Истовремено, Лондон не би имао право одлучивања у Бриселу – а то је највећи трн у оку британским конзервативцима. Ирски премијер Лео Вардакар у игру је увео и варијанту уједињења Северне Ирске с Републиком Ирском.

„Ако Велика Британија нерегулисано иступи из ЕУ, у Северној Ирској ће да порасте број оних који сумњају у то да њихов део острва заиста припада Великој Британији. Многи ће се запитати где би радије желели да живе – у некаквој националистичкој Великој Британији у којој се расправља о увођењу смртне казне, или у заједничкој европској домовини и то као део Ирске“, рекао је Вардакар.

ОТПОР ШИРОМ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ
Али нису само Ирци скептични око тога шта све долази с премијером Џонсоном. Ту су и Шкоти, а протеклог викенда су и велшки националисти протестовали против „катастрофалног брегзита“. Велшани страхују да би брегзит без договора посебно тешко економски погодио управо Велс. Шкотланђани из истог разлога прете референдумом о изласку из Велике Британије.

Шеф Аустријске централне банке Евалд Новотни изразио је мишљење да би нерегулисани брегзит нанео различиту штету различитим чланицама ЕУ. Али је такође сигуран да би највише штете претрпела управо британска економија.

 

Аутор Ролф Петер Бројх

 

Извор Дојче веле, 29. јул 2019.