Фон дер Лајен у Хрватској: Ви сте модел за многе земље

Нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен изјавила је у Загребу да је Хрватска изузетно успешна европска прича и модел за многе земље

“Хрватска је најмлађа чланица ЕУ и почетком идуће године преузимате председавање ЕУ што показује да је Хрватска врло успешна прича ЕУ. Ви сте модел многим другим земљама”, рекла је Фон дер Лајен у заједничком обраћању новинарима с хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Она је посебно захвалила Пленковићу, јер је подржао њен избор за председницу ЕК. Фон дер Лајен је поновила да је један од циљева њеног мандата смањење разлика које постоје међу појединим земљама ЕУ, уз оцену да је могуће успети само кроз јединство.

“Моји политички циљеви су уравнотежити исток и запад, уравнотежити север и југ, уравнотежити мање и веће чланице, старе и нове”, додала је нова председница ЕК.

Као неке од великих тема мандата, она истакла је демографију, иновацију и дигитализацију. Хрватски премијер Андреј Пленковић изразио је задовољство избором Фон дер Лајен за председницу ЕК, али и њеним доласком у Хрватску.

“Даћемо допринос усвајању вишегодишњег финансијског оквира, за раздобље од 2012-2027. који ће јасно одредити политичке приоритете и деловање ЕУ у идућим годинама”, додао је премијер.

Он је рекао да ће данашњи сусрет искористити да представи специфичности које су за Хрватску важне и додао да његова земља “хвата корак” са земљама чланицама да би дошла на ниво оних развијених у оквиру ЕУ. Пленковић је истакао да је његова влада “изразито проевропски орјентисана” и да ће на састанку изразити исвоје амбиције за улазак у Шенгенски простор и еврозону.

Он је рекао да ће такође представити идеју да се за време хрватског председавања у мају, у европској недељи, одржи састанак на врху ЕУ и држава југоисточне Европе. Уочи доласка нове председнице ЕК у Загреб, хрватски званичници су истицали да је њена посета изузетно значајна због перцепције јавности о тежини Хрватске као најновије чланице ЕУ која ће у првих шест месеци идуће године председавати ЕУ.

Нови министар спољних послова Гордан Грлић Радман оценио је да њена посета такође израз поштовања према премијеру Пленковићу, који је био преговарач Европске народне партије, из које долази и нова председница ЕК, о водећим позицијама ЕУ.

 

Извор Бета/Б92, 30. јул 2019.