Изјава Колинде у Јерусалиму наљутила Сарајево

Она је рекла да БиХ сада контролише милитантни ислам, који је доминантан у одређивању агенде. Реаговали су Џаферовић и Комшић

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која борави у тродневној посети Израелу, у разговору са председником Израела Реувеном Ривлином осврнула се на питање миграната и казала да је БиХ нестабилна земља коју сада контролише милитантни ислам, пренео је данас Џерузалем пост.

Хрватска председница је навела да мигранти не желе да остану у Хрватској већ да пређу у Немачку. Иако они махом тврде да су сиријске избеглице, већина их је из Африке или Пакистана и настоје да се пробију преко границе са БиХ, за коју је Китаровић навела да је веома нестабилна и да су је у извесним аспектима преузели људи који имају везе са Ираном и терористичким организацијама, пише Џерузалем пост.

Она је казала, како наводи израелски лист, да БиХ сада контролише милитантни ислам, који је доминантан у одређивању агенде, преноси Танјуг. Једна од главних тема током састанка Грабар Китаровић и Ревлина, биле су комеморације Холокауста, едукација и реституција везане за Холокауст.

Грабар-Китаровић је пружила уверавања Ривлину да Хрватска не покушава да негира своју прошлост, преноси Џерузалем пост. Хрватска председница је у приватном делу састанка затражила Ривлинову помоћ у решавању спора хрватске владе и загребачке општине са Светским јеврејским конгресом и јеврејском заједницом у Хрватској.

Хрватска влада је предложила оснивање споменика за жртве Холокауста, а пројекат је преузела загребачка општина, али одређени делови јеврејске заједнице сматрају да општина настоји да улепша хрватску фашистичку прошлост, наводи израелски лист.

Грабар-Китаровић је пружила уверавања Ривлину да то није случај и да Хрватска не покушава да негира своју прошлост. Загребачка општина је чак понудила да изгради други споменик у складу са жељама јеврејске заједнице, али ни та понуда није помогла да се оконча спор.

 

Извор Политика, 30. јул 2019.

КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ О ИЗЈАВИ КОЛИНДЕ
Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да БиХ није нестабилна земља, како је то оценила председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, већ да је нестабилна хрватска председница.

„Жао ми је што председница Хрватске и даље наставља са пропагандним активностима на штету Босне и Херцеговине износећи бруталне неистине. Изгледа, када је реч о тим подвалама, то није изузетак већ правило у опхођењу Грабар-Китаровић према БиХ”, рекао је Комшић за сарајевски портал Кликс.

Он је додао да је „очито да није Босна и Херцеговина нестабилна, иако то неки желе да виде, него је, нажалост, нестабилна сама председница Грабар-Китаровић”.

„Управо недавно су се показале тачнима моје тврдње да Хрватска у БиХ тера мигранте који никада нису били на територији БиХ, те нетачнима тврдње Грабар -Китаровић да је процес обрнут”, рекао је Комшић.

Он је истакао да се сада поново показује сва та нестабилност кроз злонамерност тврдњи које износи председница Хрватске.

„Толика упорност у пропагандном деловању против БиХ само додатно нас учвршћује у уверењу да се управо од служби Хрватске у БиХ жели инсценирати нешто што би нарушило углед наше државе, затворило јој врата чланства у НАТО и ЕУ, те самим тиме довело у питање њено постојање”, нагласио је председавајући Председништва БиХ.

Комшић је још навео да „исламофобни подтекст изјаве Грабар-Китаровић свакоме разумном човјеку не треба посебно објашњавати”. Грабар-Китаровић данас је у Израелу изјавила да је БиХ „нестабилна држава под контролом милитантног ислама” и да „БиХ управљају људи повезани са Ираном и терористичким организацијама”.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да овакве тврдње хрватске председнице представљају „гнусне оптужбе које нису поткријепљене никаквим доказима”.

„Свима у Европи и свету је јасно да се ради о лажима које фабрикује агресивна и ксенофобна политика званичног Загреба према БиХ и Бошњацима која има све елементе фашизма”, нагласио је Џаферовић, преноси Бета.

Према његовим речима, изјаве Грабар-Китаровић представљају исти онај пропагандни вокабулар којим су се служили осуђени ратни злочинци и руководиоци тзв. Херцег-Босне када су покушавали правдати монструозне злочине које су чинили над Бошњацима”.

Уместо да се огради од посете потпредседника Сабора Милијана Бркића осуђеном ратном злочинцу Бруни Стојићу, што би учинила председница сваке цивилизоване земље, додао је Џаферовић, Грабар-Китаровић је на овај начин дала подршку тој политици удруженог злочиначког подухвата, која је прави извор нестабилности и поткопавања мира у региону.

 

Извор Политика, 30. јул 2019.