Kitarović demantovala navode Džeruzalem posta u vezi BiH

„To su komentari na komentare jedne novinarke… ponavljam to nisam rekla”, demantovala je navode ovog lista predsednica Hrvatske

Apsolutno je netačno da sam BiH prozvala nestabilnom i povezivala s terorizmom, rekla je danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, demantujući pisanje Džeruzalem posta, prenosi Tanjug.

Izraelski list objavio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u poseti Izraelu, rekla da je BiH „vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”.

„Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list u internet izdanju navodnu izjavu hrvatske predsednice.

„Jeste li rekli ono što piše Džerusalem post?”, pitali su danas novinari Grabar-Kitarović:

„Apsolutno ne”, odgovorila je ona i dodala:

„S predsednikom Izraela razgovarala sam u kontekstu u kojem govorim o BiH i drugim susednim državama i što sam, uostalom, rekla na pres konferencijama pre susreta s predsednikom Rivlinom i s Netanjahuom – a to je da naše susedne države želim što pre videti u članstvu EU. Nisam davala intervjuje i nisam davala izjave novinarima, mimo te dve pres konferencije”, kazala je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Upitana da komentariše oštre reakcije iz BiH, Grabar Kitarović kaže:

„To su komentari na komentare jedne novinarke… ponavljam to nisam rekla. Žestoke reakcije koje upoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens.”

Prema njenim rečima, došlo je vreme da se porazmisli o odnosima RH i BiH.

„Upravo suprotno, u poslednje vreme nažalost vidimo niz koraka koje BiH produzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni..Trebalo bi da razgovaramo o saradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rešavanju problema”, rekla je ona.

Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što pre postala članica EU, dodala je predsednica Hrvatske. U međuvremu se oglasio i njen Ured porukom da je „u međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno reagovati na neproverene napise medija”.

„Svaka država najprije bi poslala svog ambasadora u Hrvatskoj da proveri navode, pa bi onda reagovala na odgovarajući način”, navodi se u saopštenju Ureda.

AMBASADOR HRVATSKE POZVAN NA HITAN SASTANAK
Kancelarija hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića pozvala je ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića na hitan sastanak, a kako saznaje Fena tema je izjava hrvatske predsednice o tome da je BiH nestabilna država pod uticajem militantnog islama, prenosi Tanjug.

Kolinda Grabar Kitarović je to izjavila za Džeruzalem post tokom posete Izraelu, a u međuvremenu su stigle i nove osude njene izjave.

Naime, posle hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, izjavu hrvatske predsednice oštro su osudili i Bošnjačko nacionalno veće, poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, predsednik Židovske zajednice u toj zemlji Jakob Finci i ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj.

„Jasno nam je da je Grabar Kitarović u predizbornoj kampanji i da pokušava da se izbori za glasove na desnici, međutim to ne treba da bude nauštrb bilateralnih odnosa sa susednim državama i uz pomoć izmišljanja spoljnih neprijatelja”, saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće.

Kako navode, takve su izjave štetne i za Hrvatsku jer, kada bi bile istinite ukazivale bi na to da je Jadran pun „militantnih islamista i terorista koji se trenutno nalaze na letovanju”. Reis Kavazvić je hrvatsku predsednicu nazvao primerom „najgore vrste političara”.

„Ta persona što se predsednicom Hrvatske zove, već je od pre poznata po svojim stavovima i pokušajima dehumanizacije muslimana. To je jedna dvolična osoba, koja po muslimanskim zemljama priča jednu priču, a u Izraelu i drugim zemljama drugu”, izjavio je Kavazvić.

Prvi čovek Jevrejske zajednice u BiH Finci je istakao da nije tačno da u toj zemlji dominira militantni islam.

„Nama koji živimo u Bosni i Hercegovini apsolutno je jasno da je hrvatska predsednica polupala lončiće i da je govorila o nečemu što apsolutno ne stoji. Jasno je da u BiH žive tri naroda i ostali i bez obzira što smo pretrpeli teška stradanja u proteklom ratu čini mi se da se život odvija normalno i da živimo normalno i da je najmanje mesto i vreme da se govori o tome da je BiH islamistička zemlja”, izjavio je Finci.

Ambasador Alkalaj koji se deklariše kao Jevrej, na pisanje Džeruzalem posta reagovao je posebnom izjavom u kojoj je tvrdnje o dominaciji radikalnog islama u BiH nazvao duboko uznemirujućima.

„Ako je tačno preneseno, tvrdnje predsednice su definitivno netačne i treba ih odbaciti „, izjavio je Alkalaj dodajući da se hrvatskoj predsednici ne može dopustiti da izmišlja neosnovane optužbe protiv suseda, pa tako ni protiv BiH koju je opisao kao „prozapadnjačku i demokratsku državu”.

 

Izvor Politika, 31. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u